Svijet

OBRT NA FRONTU! TENKOVI JURIŠAJU U UKRAJINU: Posle SAD-a i Njemačka odlučila! Ukrajinci: Hoćemo avione i podmornice

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Nakon višenedjeljenog pritiska Njemačka je potvrdila slanje tenkova "Leopard" u Ukrajinu.

Izvor: YouTube/screenshot/Epic History TV

Njemačka je potvrdila da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, posle višenedjeljnog diplomatskog pritiska da to učini.

Pitanje isporuke tenkova "Leopard“ Ukrajini izazivalo je u prethodnom periodu podjele među zapadnim saveznicima, članicama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Na prošlonedjeljnom sastanku Kontakt grupe u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, gdje su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO-a i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tih tenkova bio je stav Berlina.

Ukrajinske vojnike treba brzo obučiti za upotrebu "leoparda" u Njemačkoj, prenosi "Špigl". Pored toga, savezna vlada će partnerskim zemljama dozvoliti da isporuče svoje "leoparde" Ukrajini.

Citirajući insajderske informacije, "Špigl" navodi da je odlučujući faktor za promjenu stava Njemačke bilo navodno obećanje Vašingtona da će SAD poslati i 30 glavnih borbenih tenkova "abrams" u Ukrajinu. Američke vlasti su prethodno bile nevoljne da šalju tenkove kijevskom režimu, dok je njemački kancelar Olaf Šolc insistirao na transatlantskoj usklađenosti kada je isporuka tenkova u pitanju.

Ukrajinci traže i avione i podmornice

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Melnik zatražio je od Njemačke isporuku borbenih aviona "tornado" i "eurofajter", ratnih brodova i podmornica njegovoj zemlji, dalje prenosi "Špigl".

Komentarišući najavu o isporuci "leoparda", Melnik je izjavio da bi to "trebalo da bude samo prvi korak."

"Imamo veoma moćnog protivnika, Rusi proizvode oružje punom brzinom", dodao je on.

"Potrebni su nam ratni brodovi da bi obala bila zaštićena, imamo veoma dugu obalu. Takođe bi nam bile potrebne podmornice da bismo spriječili opasnost od novog napada sa mora u Crnom moru", takođe je izjavio Melnik, dodavši da je "rat daleko od kraja."