Svijet

SKANDAL! PADAJU GLAVE U KIJEVU, ZELENSKI IZVEO ČISTKU! Umesto dana koji bi mogao da bude PREKRETNICA, haos u Ukrajini!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

U Ukrajini izvršena velika kadrovska čistka zbog ogromnog korupcionaškog skandala.

Izvor: Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc odborio je slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, SAD se spremaju da pošalju tenkove Abrams u Kijev, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da članice Alijanse ne treba da šalju samo odbrambeno oružje već i ono koje će Kijevu omogućiti da povrate izgubljene teritorije.

Sve ove potencijalno revolucionarne vesti koje bi mogle suštinski da promene tok rata dolaze na dan kada je u Ukrajini izvršena velika kadrovska čistka zbog ogromnog korupcionaškog skandala. Nakon što je u nedelju uhapšen zamenik ministra za infrastrukturu pod sumnjom da je primio mito od 400.000 dolara za uvoz agregata u septembru prošle godine, predsednik Zelenski je najavio smenu jednog broja funkcionera, a oni su, uz niz ostavki, krenula u utorak.

Zamenik šefa njegovog kabineta Kirilo Timošenko i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneli su ostavke, dok je zamenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko razrešen dužnosti. "Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom na poverenju i mogućnosti da činimo dobra dela svakog dana i svakog minuta", napisao je Kirilo Timošenko na aplikaciji Telegram. On nije govorio o razlozima ostavke, ali ukrajinski mediji prenose da je od početka rata bio umešan u nekoliko skandala vezanih za korišćenje skupih automobila.

Izvor: Profimedia

Šapovalov, koji je u Ministarstvu odbrane bio zadužen za snabdevanje trupa hranom i opremom, rekao je da podnosi ostavku zbog "medijskih optužbi" za korupciju, koje on i ministarstvo smatraju neosnovanim. U saopštenju za javnost samog ministarstva navodi se da je ostavka Šapovalova "vredan čin" koji će pomoći da se održi poverenje u ministarstvu. Ukrajinsko državno tužilaštvo nije navelo razloge za razrešenje gospodina Simonenka, ali je u saopštenju navedeno da je odluka o njegovom razrešenju odraz "njegove sopstvene želje", preneli su ukrajinski mediji.

Renoviranje puta dao je firmi svog partnera

U međuvremenu je razrešeno pet guvernera ukrajinskih oblasti (Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Sumi, Herson i Kijev) i još četiri zamenika ministra. Prethodni guverner Dnjepropetrovska Valentin Režnjičenko dovodi se u vezu sa skandalom oko rekonstrukcije puteva. Prema informacijama ukrajinskih medija, on je raspisao tender vredan desetine miliona evra za kompaniju u suvlasništvu njegovog partnera, koji inače radi kao lični trener. Još tri guvernera su pod sudskom istragom, a bivši šef Kijevske oblasti Aleksij Kuleba navodno je smenjen kako bi prešao na novu funkciju - kancelariju Zelenskog.

Vlada je razrešila zamenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dva zamenika ministra za teritorijalni razvoj Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu. Smenjeni su i Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamenici načelnika ukrajinske Uprave za pomorski i rečni saobraćaj.

Nedavno je, inače, savetnik u administraciji predsednika Aleksij Arestovič podneo ostavku, nakon što je sugerisao da je uništenje nebodera u Dnjepropetrovsku izazvano delovanjem ukrajinske PVO, koja je oborila rusku raketu i ona je pogodila zgradu. Takva teza je bila u suprotnosti sa zvaničnim stavom Kijeva da je ruska vojska namerno pogodila zgradu.