Svijet

PLANETA JE NA IVICI AMBISA, KREĆEMO SE KA NEIZBJEŽNOJ KATASTROFI! Dramatična prognoza NOAMA ČOMSKOG!

Autor Mirela Ljumić Izvor Kurir

Svijet se nalazi na ivici ambisa zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspjeha u rješavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti da se racionalno rješavaju problemi, upozorio je poznati američki filozof i lingvista Noam Čomski!

Izvor: YouTube/LondonPolitica/Printscreen

U razgovoru za ruske medije Čomski, koji je počasni profesor lingvistike na Državnom univerzitetu Arizone, pojasnio je svoje apokaliptično predviđanje da je čovečanstvo patološki predodređeno za samouništenje.

Racionalna debata

Filozof britkog uma, iako je na polovini desete decenije života, podsjeća da se sat sudnjeg dana, koji simbolično pokazuje koliko je čovječanstvo blizu armagedona, pomjerio ka ponoći, koja označava propast čovječanstva. Čomski je čak sugerisao da bi u narednih nekoliko dana taj sat mogao još više da se približi ponoći.

- Najveću opasnost za čovječanstvo predstavljaju povećani rizik od nuklearnog rata, kao i ozbiljno narušena klima. Potonji problem i dalje postoji jer države ne rade ono što znaju da moraju da urade kako bi rešile ovu krizu - rekao je Čomski, autor više od 150 knjiga.

Treći najveći problem, nastavio je on, jeste „odsustvo ozbiljne, racionalne debate i razmatranja“ u kombinaciji sa „slomom demokratskih snaga“ širom svijeta.

Profesor je priznao da, iako se čini da ova tačka nema nikakve veze sa pretnjom koje predstavljaju nuklearni rat i klimatske promjene, racionalna debata je „jedina nada za suočavanje sa prve dvije prijetnje“.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Ukrajina je predigra za sveopšti sukob

Dejan Miletić, predsjednik Centra za proučavanje globalizacije, u izjavi za Kurir potvrđuje da smo svjedoci velikih potresa koji mogu dovesti do katastrofe:

- Svjedoci smo velikih svjetskih potresa, rat u Ukrajini je samo kamičak u mozaiku velikih promjena. Aktuelni svjetski poredak, zasnovan na interesima SAD i Zapada, ne može da izdrži pritisak Kine i Rusije, zbog čega je neminovno pregrupisavanje na svjetskoj sceni. Postoji ozbiljan potencijal za upotrebu oružja za masovno uništenje, ne samo nuklearnog. Došlo je do polarizacije i prestrojavanja država. Bojim se da je rat u Ukrajini samo predigra za ono što nas očekuje, a to je sveopšti sukob - navodi Miletić i dodaje:

- Pitanja klimatskih promjena i kolapsa demokratije nisu toliko izražena, jer postoje brojni argumenti za kontratvrdnje.