Svijet

PUTIN MIJENJA TOK RATA? Moskva priprema ŽESTOK UDAR IZ TRI PRAVCA, savjetnik Zelenskog: "Rusi planiraju da nas opkole"

Autor Mia Radulović Izvor Kurir

Ukrajina se priprema za veliku rusku ofanzivu u roku od nekoliko nedjelja dok ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da preokrene tok rata razornim napadom iz tri pravca.

Vladimir Putin tokom sastanka sa beloruskim kolegom na marginama neformalnog samita šefova država Zajednice nezavisnih država (ZND) u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu 27. decembra 2022.
Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Savjetnik Volodimira Zelenskog otkrio je da Kijev očekuje napad sa sjevera u Bjelorusiji, iz ruskih uporišta Donjecka i Luganska na istoku i na jugu sa poluostrva Krim, prenosi DailyMail.

U slučaju uspjeha, moskovske trupe bi opkolile odbrambene snage i otjerale Ukrajinu poslije niza napredovanja posljednjih mjeseci.

"Rusi nas okružuju u rasponu od 240 stepeni, napadaju sa Crnog mora, iz Bjelorusije i Luganske i Donjecke oblasti", rekao je Rustem Umerov, član pregovaračkog tima Zelenskog, za Daili Beast.

Borbe su već intenzivirane u Zaporožju, koje je mjesecima stagniralo.

Zvaničnici očekuju "napad kliještima" iz Harkova kada Putin izda naređenje za istovremenu ofanzivu, piše Kurir.

"U pravcu Zaporožja, intenzitet vojnih aktivnosti je naglo povećan", rekao je zvaničnik Vladimir Rogov na platformi društvenih medija Telegram.

I Rogov i ruska vojska rekli su da su moskovske snage zauzele selo Lobkove, oko 30 kilometara južno od regionalne prijestonice pod kontrolom Ukrajine, koja se takođe zove Zaporožje.

"Lobkove je naše", rekao je Rogov.

On je dodao da su ruske snage gađale ukrajinske položaje iz tenkova, minobacača i artiljerije u desetak sela u regionu.

Ukrajinska vojska saopštila je u petak da je napadnuto "više od 20 naselja".

Rusija je ostvarila svoj prvi veći teritorijalni dobitak u mjesecima prošle nedjelje kada je zauzela grad Soledar koji se bavi rudarenjem soli, što se Kremlj hvalio kao ključno zauzimanje, ali Ukrajinci ipak demantovali.

Preuzimanje kontrole nad gradom omogućava Putinovim snagama da presijeku linije snabdevanja ukrajinskih snaga u Bahmutu, saopštila je Moskva, a takođe nova osvajanja doprinijela bi tome da Rusija ponovo "zauzme kormilo".