Svijet

OVAJ ČOVJEK JE OSNOVAO METRO! Pozajmljenim parama podigao IMPERIJU, ratovao u HITLEROVOJ jedinici i izvršio SAMOUBISTVO

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Legenda privrednog života Njemačke i osnivač trgovinske imperije METRO je Oto Bajshajm, koji je izvršio samoubistvo.

Izvor: Youtube/METRO Srbija/Screenshot/Profimedia

Legenda privrednog života Njemačke i osnivač trgovinske imperije METRO je Oto Bajshajm koji je 18. februara 2013. u 89 godini izvršio samoubistvo. Ideju za trgovinu samoposluživanja Bajshajm je 'donio' početkom 1960. godine iz Amerike i trgovinska varijanta Cash & Carry dovela je do smanjenja troškova rada, pa je tako METRO postao sinonim za niske cijene.

Bajshajm, koji je pola vijeka proveo sa suprugom Inge, preminulom 1999. godine, izvršio je samoubistvo, zbog, kako su tada prenijeli mediji, beznadežnog zdravstvenog stanja i sahranjen je u grobnici pored svoje supruge.

Njegova uloga kao vojnika u Drugom svjetskom ratu je, prema njemačkim medijima, bila sporna. Bajshajm je sa 17 godina dospio u vojsku i bio u jednoj oklopnoj diviziji Hitlerovih zloglasnih SS jedinica.

Posle rata je došao period učinja, zaposlenja i napredovanja, a 1964. godine sudbonosna odluka. Sa, kako podsjećaju njegovi poznavaoci, pozajmljenim novcem osnovao je METRO, postao njegov vlasnik, zatim su njegov privredni i životni put obilježile decenije uspjeha, koji je okončan 2013. godine tačkom na 65 milijardi eura godišnjeg obrta.

Kao jedan od 20 najbogatijih Njemaca u to vrijeme, Bajshajm je tada iza sebe ostavio imovinu, procijenjenu na 4,8 milijardi eura. Ovaj moćni privrednik godinama je bio milionski donator mnogih univerziteta, škola, muzeja, sportskih udruženja, bio je moćan i poznat i imao prebivališta u cijelom svijetu - u Njemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Americi...

Bajshajm, rođen 1924. godine i odrastao u siromašnim uslovima, znao je, kažu njegovi savremenici, da ponekad na velikim skupštinama METROA  prisustvuje ''inkognito'', pod imenom ''Miler''.