Svijet

RUSKA VOJSKA OSVOJILA KLJUČNI GRAD U DONJECKU? Vagnerovci proglasili pobjedu - "Centar grada je naš!"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ruska Federacija tvrdi da je preuzela kontrolu nad gradom Soledarom u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Izvor: Youtube/Dieter Bletten/printscreen

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad gradom Soledarom u Donjeckoj Narodnoj Republici, prenosi ruska novinska agencija "RIA Novosti". Ovo je potvrdio vršilac dužnosti šefa Denis Pušilin na ruskom prvom kanalu. "Prema posljednjim informacijama, centar Soledara pod kontrolom Vagnerove jedinice, a ovdje su se momci učvrstili na jednoj i na drugoj strani. Već efikasno idu naprijed", rekao je on.

Pripadnici paravojne jedinice "Vagner" tvrde da su zauzeli čitavu teritoriju Soledara, što je potvrdio i prvi čovjek te formacije Jevgenij Prigožin, bliski saradnik i prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko najavio je "masovni egzodus vojske Oružanih snaga Ukrajine iz Soledara". Krajem decembra, Aleksej Arestovič , savjetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, navodno je priznao da ukrajinske trupe trpe ozbiljne gubitke na ovim mjestima. Takođe je objavljeno da je pukovnik Državne granične službe Ukrajine Jurij Jurčik, koji je komandovao odbranom vatrenih položaja u blizini grada, navodno poginuo u borbama za Soledar.