Svijet

NAPETOST RASTE! KINA IZVELA VOJNE VEŽBE U BLIZINI TAJVANA! "Testirana sposobnost trupa da se suprotstave provokacijama"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Kina je vojne vežbe izvela u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana.

Izvor: Profimedia

Kineska vojska je saopštila da je u nedelju izvela ofanzivne borbene vežbe u blizini Tajvana, a to je druga takva vežba za manje od mesec dana. Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije saopštila je kasno u nedelju da su njene snage organizovale "zajedničke patrole borbene gotovosti i borbene vežbe" u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana.

Cilj vežbi je bio testiranje zajedničkih borbenih sposobnosti i "odlučno suprotstavljanje provokativnim akcijama stranih sila i separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana", dodaje se u kratkom saopštenju. Do sada nije bilo odgovora sa Tajvana, koju kineska vlada smatra svojom teritorijom.

Kina je izvela slične vežbe krajem prošlog meseca, a Tajvan je izvestio da su 43 kineska aviona prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvanične tampon zone između dve strane. Kina, koja nikada nije bežala od upotrebe sile da stavi ostrvo pod svoju kontrolu, sprovodi redovne vojne upade u vode i vazdušni prostor u blizini Tajvana u poslednje tri godine.

Kina je u avgustu organizovala ratne igre u blizini Tajvana nakon posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Tajvan kojim se demokratski upravlja snažno odbacuje težnje Pekinga.

Tagovi