Svijet

RUSIJA ISKORISTILA URBANOG TERMINATORA! Najmoćniji minobacač "Tulipan" projektilima zasuo ukrajinsku vojsku (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Tulipan je zbog razorne moći prozvan urbanim terminatorom.

Izvor: Youtube/Printscreen/Kompletno Rusko Naoruzanje

Ruska vojska je primenila protiv Oružanih snaga Ukrajine najmoćniji minobacač na svijetu 2S4 "Tulipan" tokom rata u Ukrajini. Na snimku se može vidjeti kako operater drona Prve slovenske brigade navodi projektile kalibra 240 milimetara, koji su projektovani da unište utvrđenja, veliki broj tehnike i živu silu neprijatelja, prenio je portal RIA Novosti.

"Tulipan" je unikatan minobacač kalibra 240 milimetara. Može običnim granatama da pogodi metu na udaljenosti do deset kilometara, a aktivno-reaktivnim granatama i do 20 kilometara. Tulipan je zbog razorne moći prozvan urbanim terminatorom, a njegovu snagu mogli su osetiti afganistanski mudžahedini kao i čečeni u drugom čečenskom ratu.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Kako je saopštila ruska državna korporacija "Rosteh", "Tulipani" se vojsci isporučuju zajedno sa samohodnim artiljerijskim oružjem "Msta-S", "Malka", haubicama "Akacija" i topovima "Giancit-S", teškim bacačima plamena TOS-1A "Solncepek", artiljerijskim izviđačkim i raketnim kompleksima "Iskander-M" i "Pancir-S1", kao i tenkovima T-72B3, T-72B3M, T-80BVM i T-90M.

"Tulipan" može da pogodi mete koje su nedostižne za druga artiljerijska oružja. Specifičnost osim kalibra je i to što ima specifičnu putanju mine koja ima ogromnu razornu moć. Borbeni komplet posjeduje 29 mina od čega 20 standardnih mina gdje svaka teži 34kg i 9 mina sa povećanim dometom (aktivno-reaktivne) sa masom od oko 230kg. Opslužuje ga devet vojnika (četiri rukovaoca vozilom i pet tobdžija), koji su zaštićeni oklopom debljine 20 milimetara. Zbog svoje masivnosti, brzina paljbe je jedna granata u minuti.

Tagovi