Svijet

AUSTRALIJA U ŠOKU POSLE SUDARA HELIKOPTERA: U nesreći poginulo četvoro ljudi, povrijeđeni, među njima i dvoje djece

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde šta je izazvalo smrtonosni sudar dva helikoptera na australijskoj Zlatnoj obali, kažu zvaničnici a prenosi BBC.

Izvor: YouTube/printscreen/ 7NEWS Australia

Britanski par i dvoje Australijanaca poginuli su u ovoj nesreći, koja se desila u ponedeljak u blizini odmarališta Morski svet u Kvinslendu.

U nesreći je povređeno još troje, uključujući i dvoje djece.

Zvaničnici kažu da se nesreća dogodila manje od 20 sekundi pošto je jedan helikopter poletjeo sa peščanog spruda.

On se u vazduhu sudario se sa drugim helikopterom koji je upravo sletio.

„Treba da saznamo šta se dešavalo u ta dva kokpita u to vrijeme“, rekao je komesar za vazdušnu bezbjednost Angus Mičel.

Svi poginuli i teško povrijeđeni bili su u helikopteru koji se uzdizao, a on se srušio u roku od nekoliko sekundi pošto je njegov glavni rotor udario u kokpit druge letjelice.

Drugi helikopter je sletjeo uspravno na sprud. Pet od šest osoba u njemu zadobilo je lakše povrede.

Australijski mediji javili su da je u nesreći poginula 36-godišnja Vanesa Tadros, a među preživjelima je i njen desetogodišnji sin, koji je hospitalizovan u kritičnom stanju.

Poginuo je i bračni par Dajan (57) i Ron Hjuz (65) iz Merzisajda u Velikoj Britaniji, koji su mali rođake u Australiji.

Četvrta žrtva je 40-godišnja Ešli Dženkinson, iskusni pilot helikoptera Sea Vorld Helicopters koji je živjeo u tom području. Brizbejn tajms je objavio da je on porijeklom iz Engleske.

Dječak (10) i žena (33) ostali su u kritičnom stanju u bolnici, saopštila je policija. Devetogodišnji dječak sa teškim povredama je u stabilnom stanju.

Oba helikoptera su obavljala turističke letove za Morski svijet - jedan od nekoliko popularnih tematskih parkova na Zlatnoj obali.

Još uvijek ima mnogo pitanja na koja istražitelji pokušavaju da odgovore - najvažnije je zašto je jedan helikopter poletjeo tako blizu drugog koji je pokušavao da sleti.