Svijet

NOVI PREDSJEDNIK BRAZILA POLOŽIO ZAKLETVU! Čovjek sa eksplozivom se gurao da priđe - Za dlaku spriječena katastrofa!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Luiz Inasio Lula da Silva, novi predsjednik Brazila položio je zakletvu.

Izvor: Profimedia

Lider ljevičara Luiz Inasio Lula da Silva položio je u nedelju zakletvu kao predsjednik Brazila pod pooštrenim obezbjeđenjem u glavnom gradu Braziliji nakon prijetnji nasiljem od strane pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Nakon ceremonije polaganja zakletve u Kongresu, Lula je trebalo da se odveze Rols-Rojsom sa otvorenim krovom do palate Planalto da obuče predsjednički pojas pred gomilom od 30.000 pristalica, dok se desetine hiljada okupilo da proslavi na šetalištu Brazilije. Lula (77) je tijesno pobjedio Bolsonara u oktobru i osvojio treći predsjednički mandat bez presedana nakon pauze u kojoj je proveo godinu i po dana iza rešetaka zbog osuda za korupciju koje su kasnije poništene.

Njegovih 580 dana u zatvoru ojačalo je njegov osjećaj socijalne pravde i uvjerilo ga da je prioritet okončanje siromaštva nad povećanjem profita, rekli su njegovi saradnici.

Pojavio se čovjek sa eksplozivom

Brazilska policija uhapsila je jednog muškarca naoružanog eksplozivnom napravom i nožem koji je pokušao da uđe u prostor gde će kasnije danas biti održana inauguracija novoizabranog brazilskog predsjednika Luisa Injasija Lule da Silve, saopštio je zvaničnik vojne policije. Drugi detalji o incidentu za sada nisu saopšteni, javila je agencija Rojters.