Svijet

KIM DŽONG UN PRAVI NOVO NUKLEARNO ORUŽJE! Obratio se u novogodišnjoj noći - "Moramo da odgovorimo na PRIJETNJE"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Kim Džong Un najavio da će Sjeverna Koreja proizvesti novo nuklearno oružje i proširiti postojeći arsenal.

Izvor: Profimedia

Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, pozvao je na "eksponencijalno proširenje" nuklearnog arsenala kao odgovor na prijetnje iz Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, prenose lokalni mediji.

Sjeverna Koreja je dva puta tokom vikenda testirala sistem za lansiranje nuklearnog i drugog naoružanja čiji bi domet mogao da obuhvati čitavu Južnu Koreju, javlja agencija KCNA.

Kim Džong un obratio se u novogodišnjoj noći i najavio da će Pjongjang masovno proizvoditi taktičko nuklearno naoružanje.

"Južna Koreja i njeni saveznici, Sjedinjene Američke Države, postali su bez sumnje neprijatelji. Povećan je pritisak na Sjevernu Koreju do maksimuma slanjem vojske na korejsko poluostrvo. U 2023. moramo da proizvodimo masovno taktičko nuklearno oružje dok razvijamo i novi balistički projektil interkontinentalnog raspona koji bi nam dao mogućnost brzog odgovora na napad", rekao je on, prenosi agencija KCNA.

U subotu je Sjeverna Koreja ispalila najmanje tri projektila kratkog dometa na lokaciji južno od Pjongjanga, a to je bio 37. dan testiranja naoružanja.