Svijet

STEJT DEPARTMENT BESAN ZBOG RAZGOVORA! KINA TVRDI DA JE NEUTRALNA, A PONAŠANJE?! "Pažljivo pratimo aktivnosti Pekinga!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Američki Stejt department ponovo je naglasio da su zabrinuti zbog "jačanja veze Kine sa Rusijom“ .

Izvor: YouTube/CCTV中文国际/Screenshot

Portparol američkog Stejt departmenta izrazio je zabrinutost zbog "jačanja veze Kine sa Rusijom dok Moskva nastavlja svoju brutalnu i nezakonitu invaziju na Ukrajinu" nakon današnjeg razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga.

"Peking tvrdi da je neutralan, ali njegovo ponašanje jasno pokazuje da i dalje ulaže u bliske veze sa Rusijom“, rekao je portparol u izjavi za CNN.

"Sjedinjene Države i Evropa su upozorile NRK na posledice pružanja vojne pomoći Rusiji za njen rat protiv Ukrajine ili sistematske pomoći u izbegavanju sankcija“, nastavio je portparol, koristeći akronim za Narodnu Republiku Kinu.

"Pažljivo pratimo aktivnosti Pekinga“, rekao je portparol, dodajući da će se "oni na strani Moskve u ovom nepravednom ratu neizbežno naći na pogrešnoj strani istorije. Svet gleda da vidi koje se nacije zalažu za osnovne principe slobode, samoopredeljenja i suvereniteta i koje stoje uz ili prećutno podržavaju Rusiju u njenom unapred smišljenom i ničim izazvanom ratu izbora“, rekao je portparol.

Tagovi