Svijet

"POJAVLJUJU SE SNIMCI RUSKIH TRUPA OD KOJIH SE LEDI KRV U ŽILAMA!" Obradović: Unište kamere, ali ne i podatke

Autor Mirela Ljumić Izvor Kurir

Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moske i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu gostovali su u jutarnjem programu Redakcija i razgovarali na ove teme.

Izvor: Kurir

Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moske i Biljana Šahrimanjan

Širom Ukrajine, tokom jučerašnjeg dana, oglasile su se sirene za uzbunu. Borbe su se nastavile u okolini Bahmuta i Hersona, dok je iz Minska saopšteno da je bjeloruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinsku raketu sistema S-300 iznad svoje teritorije, zbog čega je minsitarstvo spoljnih poslova te zemlje pozvalo ukrajinskog ambasadora na razgovor.

Izvor: Kurir TV

Obradović iz Centra za stratešku analizu gostovali su u jutarnjem programu Redakcija i razgovarali na ove teme.

Samardžija je započeo razgovor dotakavši se poslednjih dešavanja i mogućnosti da se napravi pauza u ratovanju tokom Nove godine.

- Nijedna strana nije voljna da napravi pauzu, čak ni za Novu godinu, ispostavlja se da toga neće ni biti. I ova novogodišnja noć biće vruća za Ukrajince, ali jednostavno takva je situacija, jer propuštati bilo koji dan nijedna strana nema namjeru. To nije trenutno moguće - rekao je Samardžija.

Šahrimanjan Obradović prokementarisala je navode visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je rekao da "ruski ratni zločni neće proći nekažnjeno".

- To jeste dugačak proces. Ne ide to danas za sjutra. Ratni zločini neće ostati nekažnjeni, ukoliko optuženi budu među živima kada se oformi sud. Pojavljuju se određeni snimci gdje, kada su ulazile ruske trupe, ono što je sigurno je da će nam se lediti krv u žilama. Rusi kad vide kamere obično ih unište, ali vi kad uništite kameru ne uništavate podatke na njoj - rekla je ona. Poručila je da se nada da cliljevi neće biti crkve, religiozni objekti.

- Na korak smo toga da može doći do granatairanja verskih objekata. Zanimljivo je da je ruska vojska je na početku agresije sa sobom nosila paradnu unifromu, Oni su prvo nosili paradnu uniformu i nadali su se da će ući u Kijev i paradirati. VIdjeli smo kako je tanka linija od paradne do krvave uniforme - rekla je Šahrimanjan Obradović.

Obradović se složio i okarakterisao sve kao teroristički napad međunarodnog karaktera.

- Ovo može da se desi svuda. Ne mora da bude oko Rusije. To su opasne stvari. Za sada se sve svodi na lokalni sukob, kao posledica većeg sukoba, a kada dođe do kraja rata ukazaće se prilika da se nešto konkretnije sazna - rekao je Samardžija.

U sklopu novog paketa vojne pomoći vrijednog 1,85 milijardi dolara koje Sjedinjene Države šalju Ukrajini i navođene bombe, kako piše Njujork tajms

- Šta je sa ukrajinskim građanima? Šta je sa njihovom djecom? Ne možete vi da čerupate Ukrajinu kao novogodišnju jelku, pa bi Putin jedan dio, onda bi SAD neki treći dio. Ova agresija je pokazala da podaci koji su stizali o Ukrajini predsjedniku Vladimiru Putinu nisu bili verodostojni. To su loše procene u Kremlju, a Rogozin ima jako velika neprijateljstva sa čovekom koji je najbliži Putinu - ispričala je ona.

Samardžija je prokomentarisao obavjještenost predsjednika ruske federacije Vladimira Putina i mogućnost potcenjivanja ukrajinskih snaga.

- Niko nije očekivao ovoliko angažovanje SAD. Da je situa

cija bila kako je predviđena samo između Rusije i Ukrajine, priča ne bi imala ovaj tok. To Rusija nije očekivala, da u ovolikoj meri SAD "zalegne".