Svijet

KADA SU PUTNICI SHVATILI PORED KOGA SJEDE, NIJE IM BILO DOBRO! "Pogledajte STRAH na njihovim licima", ubio je 20 LJUDI!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Odgovoran za ubistvo najmanje 20 ljudi, Čarls Sobhraj je ponovo slobodan čovjek, ali je izazvao strah među saputnicima kada su shvatili da su na istom letu Katar Erlajnsa sa njim.

Francuski serijski ubica Čarls Sobhraj (C) sedi u avionu koji poleće iz Katmandua za Francusku, 23. decembra 2022. Francuski serijski ubica Čarls Sobhraj, odgovoran za višestruka ubistva 1970-ih širom Azije, oslobođen je 23. decembra nakon što je proveo skoro 20 godina u nepalskom zatvoru.
Izvor: Profimedia

Serijski ubica nazvan "Zmija" primijećen je u avionu za Božić nakon što je pušten iz zatvora, a putnici koji su sjedjeli pored njega nisu bili nimalo srećni. Osuđeni ubica Čarls Sobhraj, osumnjičen za smrt najmanje 20 turista širom Azije 1970-ih, stigao je u Pariz kao slobodan čovjek nakon što je pušten sa doživotne kazne zatvora koju je trebalo da služi u nepalskom zatvoru, ali je ona ipak smanjena na 20 godina.

Sobhraj, za koga se vjeruje da je ubio najmanje 20 ljudi u Avganistanu, Indiji, Tajlandu, Turskoj, Nepalu, Iranu i Hong Kongu između 1972. i 1982. godine, pridružio se letu Katar Erlajnsa na Badnje veče. Njegova priča bila je tema dokumentarca Bi-Bi-Sija i Netfliksa pod nazivom "The Serpent", koji je emitovan prošle godine, a on je u prošlosti priznao da je ubijao turiste širom Azije.

Njegov nadimak "Zmija" nastao je zato što je stekao reputaciju izbegavanja hapšenja, nakon što je bježao nekoliko puta tokom godina. Ali pošto je sada odležao 20 godina iza rešetaka, 78-godišnji Francuz je slobodan i odlučio je da odleti kući za Božić.

Na fotografijama nastalim u avionu, na licima putnika se vidjelo da su u velikom strahu i da ne žele da se nađu u blizini ubice. Na društvenim mrežama se pokrenula polemika: "Zapazite strah na licima putnika koji sjede pored njega", "Nazovite me izbirljivim, ali avio-kompanije bi vjerovatno trebalo da pitaju putnike da odluče da li žele sjede pored serijskih ubica", "Dame nisu previše srećne."

U razgovoru za Asošijeted pres nakon što je završio putovanje do aerodroma Šarl de Gol u Parizu, rekao je: "Dobro sam, drago mi je. Idemo na ručak." Ubica je prvi put uhapšen u Nju Delhiju 1976. godine i optužen za ubistvo dvoje turista i krađu njihovog nakita - osuđen je za krađu, ali je oslobođen optužbi za ubistvo.

Nekako je pobjegao iz zatvora maksimalnog obezbjeđenja drogirajući zatvorske čuvare rođendanskom tortom punom droge. Kasnije je pronađen na Tajlandu, gde se suočio sa 14 optužbi za ubistvo, ali je pobjegao u Indiju dok taj slučaj nije istekao 1996. godine pošto dvije zemlje nemaju sporazum o ekstradiciji.

Godine 1997. poslat je iz Indije u Francusku, ali je pobjegao nakon što je otkriveno da je otrovao francuske turiste u Indiji, prije nego što se konačno ponovo pojavio u Nepalu 2003. godine. Ispitivan je o nerazjašnjenim ubistvima Amerikanca i Kanađanina čija su ugljenisana tijela pronađena na periferiji Katmandua. Proglašen je krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora godinu dana kasnije. Sobhraj je sada ponovo slobodan čovjek i vratio se u Francusku.