Svijet

ŠOK ZA UKRAJINU - AMERIKA IM ODBILA VAŽNU ISPORUKU! Dok Putin trlja ruke, evo šta se krije iza ove odluke SAD

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Volodimir Zelenski nije dobio od SAD sve što je tražio. Vašington tvrdi da ima dobre razloge zbog čega je odbio ukrajinskog predsjednika.

Izvor: Profimedia/ABACA

Trijumfalna posjeta Voladimira Zelenskog Vašingtonu završena je obećanjima o novoj američkoj pomoći vrijednoj milijarde dolara. S druge strane, ukrajinski predsjednik nije dobio ono što je tražio, nije dobio američke tenkove, borbene avione i precizne projektile dugog dometa, piše Njujork tajms.

SAD, tvrdi američki list, uporno govore da je riječ o oružju koje neće slati Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije, ali su tokom deset mjeseci rata granice američke podrške Kijevu proširene u korist Ukrajine, što je razlog zbog kojeg Zelenski vjeruje da od Vašingtona može dobiti više. Zelenski je u srijedu završio desetočasovnu posjetu Vašingtonu sa oružjem i opremom vrijednim skoro dvije milijarde dolara, kao i dobrom voljom Kongresa da obezbedi još skoro 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini sledeće godine. Iako Zelenski nije dobio sve na svojoj listi želja, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da su SAD riješene da Ukrajini daju ono što joj je potrebno, ali je odbio da iznese detalje, prenosi Al Jazeera.

Strategija pritiska na saveznike

“Svaki predsjednik ili komandant u istim okolnostima želio bi da dobije što više i što je prije moguće. Odlučni smo da ispunimo svoj dio i da pomognemo“, rekao je Kirbi.

Posjeta Zelenskog Vašingtonu, ocjenjuje Njujork tajms, bila je nova demonstracija njegove strategije pritiska na saveznike. Kombinovao je duboku zahvalnost za pomoć koju su SAD poslale, sa rastućom potražnjom za još oružja, znajući da neće dobiti sve što želi, ali vjerujući da kombinacija kontinuiranih poziva i razvoja događaja na bojnom polju može natjerati Vašington da promijeni svoj stav i snabdevanje Ukrajina sa dodatnim sistemima bez rizikovanja opasnije eskalacije odnosa sa Rusijom.

Ukrajinski zvaničnici mjesecima šalju vapaje za oružjem, a Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, nedavno je čak objavio “listu božićnih želja“. Američki predsjednik Džo Bajden ipusnio je jednu - bateriju PVO sistema Patriot, ali ne i ostale četiri, koja uključuju tenkove i rakete dugog dometa. Prihvatanje rizika od strane Bajdenove administracije povećalo se kako je rat odmicao. Neki sistemi naoružanja, koji su bili pod stolom na početku rata, kao što su raketni sistemi HIMARS i Patriot, u međuvremenu su ili odobreni ili su već na bojnom polju.

Tri kategorije oružja koje se ne isporučuje

Ali neki američki zvaničnici tvrde da se priroda rata promijenila, a ne nivo rizika koji Bijela kuća toleriše. Ukrajina je imala veću potrebu za sistemom HIMARS nakon što se rat pretvorio u artiljerijski duel. Bajdenova administracija odlučila je da pošalje bateriju Patriot kada je Rusija počela kontinuirani napad na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu kako je nastupila zima. SAD su to učinile tek kada je postalo izvijesno da sofisticiranije oružje zaista može da napravi razliku na bojnom polju.

Američka administracija tvrdi da se oružje koje, prema sadašnjim standardima, ne može poslati u Ukrajinu, dijeli u tri kategorije.

  • Prvu kategoriju čini oružje kao što su ATACMS dalekometni projektili, sa dometom od 305 kilometara. SAD strahuju da bi Kijev, ako stvari krenu loše po Ukrajinu, mogao da upotrebi te rakete da napadne Rusiju, što bi vjerovatno primoralo Vladimira Putina da proširi rat.
  • Druga kategorija uključuje naoružanje poput naoružanih dronova MK-1C Gray Eagle i MQ-9 Reaper, pomoću kojih bi Ukrajina mogla da napadne širi spektar ciljeva. Zvaničnici Pentagona izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla doći do njih i upotrebiti njihovu naprednu tehnologiju ako te bespilotne letjelice budu oborene ili srušene. 
  • U trećoj kategoriji su borbeni tenkovi Abrams i avioni F-16. Ovo su neka najnaprednijih oružja u američkom arsenalu. Vašington smatra da Ukrajina već ima dovoljno tenkova i aviona drugih zemalja. Ali i pored toga, oni zahtjevaju složenije održavanje, uglavnom od strane kompanija sa kojima postoji potpisan ugovor, a koje možda ne bi mogle da rade u bezbjednom okruženju u Ukrajini.