Svijet

ZVANIČNO - PATRIOT IDE U UKRAJINU! Rekordna vojna pomoć Amerike, Rusija se jedino ovoga plašila od početka rata! (FOTO)

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinke je zvanično potvrdio da će Sjedinjene Države poslati raketni odbrambeni sistem "Patriot" u Ukrajinu!

Izvor: Profimedia/Newspix.pl

Dok se pripremao sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Beloj kući, američki državni sekretar Entoni Blinken je zvanično potvrdio da će Sjedinjene Američke Države poslati novi vojni paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,85 milijardi dolara, prenio je "South China Morning post".

Blinken je otkrio da u ovaj vojni paket ulazi i raketni protivvazdušni sistem "Patriot". Ovo oružje je vrijedno milijardu dolara.

"Trebalo bi da pruži Ukrajini jaču protivvazdušnu odbranu i kapacitete za precizne vazdušne udare", izjavio je Blinken.

Američki državni sekretar je takođe otkrio šta sve sadrži nova vojna pomoć Amerike. Dodao je i novu taktiku Rusije.

"U paketu se, uz oružje i municiju, nalazi i kritična oprema koju Ukrajina izuzetno efikasno koristi kako bi se odbranila na bojnom polju. Kremlj pokušava, ali ne uspjeva da izbriše Ukrajinu s karte, a sad želi da pretvori zimu u oružje udarima na energetsku infrastrukturu", rekao je Blinken.

Rusija je već pretila Ukrajini da će "Patriot" sistemi biti legitimne mete ako zaista stignu u Ukrajinu. Hitno su se oglasili bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Oni su upozorili NATO savez i poručili su cijelom svijetu da je to “provokacija” koja bi mogla da dovede do ozbiljne eskalacije sukoba.

Ukrajinci će se obučavati za korišćenje raketnog sistema “Patriot” u Njemačkoj, u vojnoj bazi u Grafenveru. Raketni odbrambeni sistem “Patriot” se smatra jednim od najboljih sistema odbrane dugog dometa protiv balističkih i krstarećih raketa. To je sistem koji bi mogao da obara ruske rakete i avione daleko od ciljeva koje ruska vojska pokušava da pogodi u Ukrajini.