Svijet

Vlasti uhapsile poznatu glumicu jer je navodno širila neistine o protestima

Autor Miloš Miranović Izvor MINA

Iranske vlasti uhapsile su jednu od najpoznatijih glumica u državi Taraneh Alidosti pod optužbom da je širila neistine o protestima koji su zahvatili gotovo cijelu zemlju, objavili su danas iranski državni mediji.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Channel 4 News

Državna novinska agencija IRNA navodi da je Alidosti, uhapšena nedjelju dana nakon što je objavila post na Instagramu u kome je izrazila solidarnost sa prvim čovjekom koji je nedavno pogubljen za zločine navodno počinjene tokom protesta koji su izbili širom zemlje, prenosi AP.

U izvještaju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu IRNA, navodi se da je Alidosti uhapšena jer nije pružila “nikakva dokumenta u skladu sa svojim tvrdnjama”.

Šekari je pogubljen 9. decembra nakon što ga je iranski sud optužio da je blokirao ulicu u Teheranu i napao pripadnika bezbjednosnih snaga mačetom, navodi MINA

Iran je prošle nedjelje pogubio drugog zatvorenika, Madžidrezu Rahnavarda u vezi sa protestima.

Iranske vlasti navode da je Rahnavard nožem izbo dva pripadnika paravojnih snaga.

Alidosti je postavila najmanje tri objave na svom Instagram nalogu izražavajući solidarnost sa demonstrantima od izbijanja demonstracija u septembru, nakon čega je njen nalog suspendovan.

Hengameh Gaziani i Katajun Riahi, dvije druge poznate iranske glumice, takođe su uhapšene zbog izražavanja solidarnosti sa demonstrantima na društvenim mrežama, navodi AP i dodaje da su obje kasnije puštene.

Protesti u Iranu počeli su poslije smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što ju je u septembru pritvorila državna policija za moral zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba, zaključuje MINA

Tagovi