Svijet

SPREMA SE NAJVEĆI PRITISAK NA RUSIJU DA ZAUSTAVI RAT! Trupe će morati da napuste Ukrajinu, na udaru i Putinov saveznik!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Evropska unija i NATO se spremaju da uputu zajednički zvaničan poziv Rusiji da prekinu rat u Ukrajini i da napuste tu zemlju.

Izvor: Profimedia

Evropska unija i NATO savez se navodno spremaju da upute zajednički zvaničan poziv Rusiji da prekine rat i da njene trupe u što kraćem vremenskom roku napuste Ukrajinu, prenosi "Politico". Ovu zajedničku inicijativu Evropska unija i NATO navodno mjesecima odlažu, ali sada se spremaju da održe dato obećanje. Radi se o deklaraciji na kojoj se navodno radilo skoro punih godinu dana, a dosad nije objelodanjeno šta se nalazi u njoj zbog tenzije između Turske i Kipra.

Dvoje diplomata koji su želeli da ostanu anonimni su naveli da se zvanična objava te rezolucije može očekivati početkom seldeće nedelje, najkasnije početkom sledeće godine. Očekivalo se da se ova deklaracija potpiše na NATO samitu u Madridu koji se održao u junu ove godine. Politički analitičari su i dalje navodno skeptični i "povjerovaće" u ovu rezoluciju tek kada dokument bude bio zvanično objavljen.

U septembru ove godine je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO pakta, Jensom Stoltenbergom, da je "došlo vrijeme da se napravi dogovor o novoj zajedničkoj deklaraciji kako bi se unaprijedilo partnerstvo". O novoj deklaraciji su pregovarali kancelarija predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, komisija i NATO pakt. U ovom nacrtu koji će uskoro biti gotov i prezentovan, Evropska unija i NATO pozivaju Rusiju da odmah prekine rat i da se povuče iz Ukrajine u što kraćem vremenskom roku. Oni apeluju na svoju nepokolebljivu i stalnu podršku njenoj nezavisnosti.

Evropska unija i NATO su se složili da podržavaju pravo Ukrajine na samoodbranu i da sama izabere sopstvenu sudbinu. Takođe, prema njihovim riječima, "brutalan rat Rusije je pogoršao krizu hrane i energije koja pogađa milijarde ljudi širom svijeta".