Svijet

PILOT HEROJ SKINUO 5 DRONOVA ZA NOĆ, PA MU OBORILI AVION! Sav krvav uspio da se katapultira, Zelenski ga odlikovao

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Ukrajinski pilot Vadim Vorošilov odlikovan je zvanjem Heroj Ukrajine.

Izvor: Twitter/screenshot/FLIGHTEMERGENCY

Ukrajinski pilot borbenog aviona koji je objavio fotografiju svog okrvavljenog lica nakon katapultiranja iz aviona, predsjednik Vladimir Zelenski je proglasio "Herojem Ukrajine“. Prestižna nagrada uručena je Vadimu Vorošilovu, vojnom pilotu koji je oborio bespilotne letjelice iranske proizvodnje Šahed-136 iznad ukrajinskog grada Vinice i katapultirao se iz svog oštećenog aviona prije nego što se srušio. Major Vadim Oleksandrovič Vorošilov biće odlikovan zvanjem Heroja Ukrajine i Ordenom zlatne zvijezde“, naveo je Zelenski u ukazu.

"Ova titula se dodjeljuje za ličnu hrabrost i herojstvo iskazano u zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i nesebično služenje ukrajinskom narodu“, rekao je predsjednik.

Vorošilov, koji nosi pozivni znak "Karaia“, oborio je pet moćnih dronova Šahed-136 u noćnoj borbi 12. oktobra, prema izvještajima ukrajinskih novina. Sa svojim MiG-29 oštećenim ruševinama iz drona, on je manevrisao avionom dalje od Vinice prije nego što se katapultirao. Krhotine su mu udarile i po vratu i obrazu. Njuzvik nije mogao da potvrdi tvrdnje o tome koliko je dronova oborio.

Vorošilov je postavio selfi sa podignutim palcem i licem prekrivenim krvlju. "Niko i ništa nas ne može slomiti!" napisao je u opisu. "Ukrajinske odbrambene snage ne brane samo našu državu, one brane cijeli civilizovan svijet, ovo je štit koji štiti zapadni svijet od horde, ostavljajući za sobom samo haos i pustoš! Ali ova zaštita je veoma skupa za sinove Ukrajina, pa treba da razumijete i zapamtite!“, piše u objavi.

Takođe je na svom Instagram nalogu rekao da se četiri dana nakon što je izletio iz aviona vratio i izvinio se lokalnim stanovnicima za sve neprijatnosti koje im je možda prouzrokovao. Pilot je rekao da im se "zahvalio na njihovim čeličnim živcima, njihovoj sveobuhvatnoj pomoći tokom evakuacije i vjeri u Oružane snage Ukrajine".

General-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pokrenuo je peticiju da Vorošilov bude proglašen za "Heroja Ukrajine“, navodi Ukrajinska pravda. Prema ukrajinskim novinama, Vorošilov je iz grada Kremenčuka u centralnoj Ukrajini. Diplomirao je na Kremenčuškom vojnom liceju 2011. godine, a kasnije i na Harkovskom nacionalnom univerzitetu ratnog vazduhoplovstva.

Služio je u 204. brigadi taktičke avijacije kao pilot, a kasnije je radio kao stariji pilot eskadrile avijacije i načelnik Službe za bezbjednost letenja. Godine 2017. proglašen je za najboljeg mladog pilota Južne vazdušne komande, a tri godine kasnije postao je "Najbolja posada lovačke avijacije ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva“.