Svijet

VENECIJANSKA KOMSIJA: NE USVAJATI ZAKON O PREDSJEDNIKU?

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Venecijanska komisija, preporučila je da se ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

Izvor: Vlada Crne Gore

U mišljenju, za koje Vlahović tvrdi da je stav Venecijanske komisije o zakonu o predsjedniku, navodi se da “Komisija preporučuje da se predmetni amandmani ne usvajaju kroz običan zakon, pa samim tim i da se ne usvaja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, i poziva na odgovornost državnih institucija, svakog poslanika i svih političkih partija da konstruktivno učestvuju u rešavanju trenutnog ćorsokaka i da pronađu konstruktivne kompromise neophodne za donošenje potrebnih vitalnih odluka, uključujući i posebno u pogledu izbora sudija Ustavnog suda”, prenosi CdM.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore.

,,Iz Evropske komisije su juče kazali da očekuje da Venecijanska komisija do kraja sedmice saopšti mišljenje o izmjenama Zakona o predsjedniku i podržaće njihovu procjenu", prenosi CdM.

“Pokušaj parlamenta da se izmijene predsjednikova ovlašćenja je osjetljiv u odsustvu Ustavnog suda. Mišljenje je zatraženo od Venecijanske komisije, očekujemo da ono bude objavljeno ove sedmice i podržaćemo njihovu procjenu”, kazala je Kirsi Pekuri, iz političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).