Svijet

"PUTIN HOĆE DA RAZGOVARA, OTVOREN JE ZA PREGOVORE!" Oglasio se Kremlj pa odgovorio Bajdenu, predsjednik to uvijek htio

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Kremlj je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren za pregovore.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore o mogućem rješenju situacije u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije kao ruske koči potragu za svakim potencijalnim kompromisom, saopštio je Kremlj. Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je voljan da razgovara sa Putinom ako lider Kremlja traži način da okonča rat, ali da Putin to još nije nagovijestio.

"Predsjednik Ruske Federacije je uvijek bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi obezbijedio naše interese", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Bajdenovim izjavama. "Najpoželjniji način da ostvarimo naše interese je mirnim, diplomatskim putem", rekao je Peskov.

Putin je rekao da "ne žali zbog pokretanja, kako on naziva, 'specijalne vojne operacije'" Rusije protiv Ukrajine i vidi rat kao prekretnicu kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon decenija poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanje za ono što nazivaju okupacionim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti sve dok i posljednji ruski vojnik ne bude protjeran sa njene teritorije.