Svijet

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA DIGLA VELIKU PRAŠINU! Pronađen mrtav u kancelariji - njegova žena poslala pismo PUTINU

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Tijelo pukovnika Vadima Bojka (44), zamjenika načelnika Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađeno je 16. novembra sa višestrukim ranama od vatrenog oružja.

Izvor: Twitter/@Eric_Lecomte_

Visoki ruski pukovnik koji je imao veliku ulogu u djelimičnoj mobilizaciji predsednika Vladimira Putina navodno "se ubio" sa pet hitaca u grudi u kabinetu svog komandanta nakon što mu je navodno namješteno da preuzme odgovornost za neke od problema invazije na Ukrajinu, prema riječima njegove udovice.

Tijelo pukovnika Vadima Bojka (44), zamenika načelnika Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađeno je 16. novembra sa višestrukim ranama od vatrenog oružja, a uzrok smrti je kako su Rusi naveli, samoubistvo. Ali reklo bi se da dokazi govore drugačije.

Nekoliko dana nakon smrti svog supruga, Julija Bojko je napisala otvoreno pismo Putinu, tražeći od njega da se lično zainteresuje za istragu povodom smrti njenog supruga, kojeg je opisala kao "patriotu, pravog oficira i profesionalca u svom poslu". Pismo, koje se pojavilo 20. novembra, napisano je na pet stranica, ali ga je lokalni novinski list Njuz Vladivostok objavio tek u nedelju, piše Nju Jork Post. Prema Julijinom pismu, sredinom septembra - otprilike u vreme kada je Putin rekao da planira da pozove 300.000 rezervista - njen muž je bio zadužen za prijem i smještaj novih regruta u pomorsku školu.

Od tada, kaže udovica, njen muž je većinu noći provodio na poslu i mučio se sa brojnim logističkim problemima , ali nije dobio podršku nadređenih. Bojko je u jednom trenutku shvatio da je "postao 'žrtveni jarac' za sve promašaje i neuspjehe", otkrila je ona. Kasnije je Bojko dobio zadatak da popravi vojna vozila koja su trebala da budu upućena u Ukrajinu, kao i da pripremi novomobilisane vojnike za borbu. Ali pukovnik je ubrzo naišao na "velike probleme", oprema je bila "neprikladna" za upotrebu. "Složićete se da ako se vojna oprema, koja je godinama služila kao muzejski eksponat, sada preda Bojku da je pošalje na front, on ne može jednim pokretom ruke da ispravi greške koje je ranije napravio neko drugi...", pisalo je u pismu.

Bojko se sukobio sa svojim pretpostavljenim, šefom pomorske škole, kontraadmiralom Olegom Žuravljevom, ali umjesto da se pozabavi "fatalnim" problemima, prema Julijinim rečima, Žuravljov je uvjerio njenog muža da će "sve biti u redu", a zatim je uzeo bolovanje i "svalio" svu odgovornost na svog zamjenika. Julija Bojko je rekla da je njen suprug bio preopterećen stresom, da je mjesec dana patio od nesanice i smršao oko 15 kilograma. Sredinom novembra, vojni komesari zaduženi za istrag zapretili su pukovniku krivičnim prijavama i kaznama u ukupnom iznosu od 100 miliona rubalja (1,6 miliona dolara) zbog neispravne vojne opreme.

Dva dana kasnije, Bojko je stigao u pomorsku školu, ušao u kancelariju svog šefa, sjeo za radni sto i navodno, po riječima Rusa, pucao sebi pet puta u grudi iz svog službenog oružja. Njegova udovica je rekla da njen muž nije imao za cilj da puca u glavu, već je izvršio "samoubistvo" kako bi poslao poruku Putinu da se "dešava katastrofa, da se nešto mora preduzeti, da je domovina u opasnosti".