Svijet

IMAO TAČKICU NA NOZI OD UJEDA, A ONDA JE POČEO PAKAO! Butina mu NESTAJALA, amputirali i prste: Ovaj insekt me umalo UBIO

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Jedan čovek je doživeo čitav niz zdravstvenih problema, uključujući i preko 30 operacija nakon što ga je ujeo azijski tigrasti komarac u Nemačkoj.

Izvor: Shutterstock/Gorodenkoff

Muškarcu su amputirana dva prsta na nozi i imao je preko 30 operacija nakon što ga je ujeo komarac. Sebastijan Ročke (27) primljen je na odeljenje intenzivne nege i proveo je četiri nedelje u komi nakon što ga je ujeo azijski tigrasti komarac.

Ovaj 27-godišnjak je imao trovanje krvi i stavljen je u veštačku komu, u Roedermarku u Nemačkoj, prenose lokalni mediji. Sebastijan je patio od čitavog niza problema, uključujući otkazivanje jetre, bubrega, srca i pluća u različitim trenucima. Čak je bio primoran da se podvrgne transplantaciji kože na butini nakon što ga je komarac ujeo na leto 2021. godine i na levoj butini mu se formirao apsces. 

Sebastijan je rekao: "Nisam bio u inostranstvu. Ujed se desio ovde." Stručnjaci u Nemačkoj su nedavno upozorili na širenje azijskog tigrastog komaraca. "Onda je počela čista eskalacija. Ostao sam vezan za krevet, jedva sam stigao do kupatila, imao sam temperaturu, nisam mogao da jedem. Mislio sam da se bliži kraj. Odjednom sam video da mi se na levoj butini stvorio ogroman apsces."

Uzorak tkiva pokazao je da mu je bakterija zvana Serratia marcescens pojela polovinu butine. "Lekari su vrlo brzo pogodili da je ujed azijskog tigrastog komarca uzrok cele stvari i pozvali su specijaliste", rekao je on. Nakon više od 30 operacija i dva prsta na nozi su mu delimično amputirana, Sebastijan je i dalje na bolovanju, ali je rekao da je "za sada dobro". "Idite kod doktora na vreme. Čak i mali ubod može postati fatalan!"