Svijet

RAT IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE SE NIKADA NEĆE ZAVRŠITI? Dramatična predviđanja - A ako Putin pobijedi ovo je sledeći korak

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Žozep Borelj tvdi da postoji mogućnost da se zamrzne kao Korejski rat, od prije 70 godina.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj smatra da se rat između Rusije i Ukrajine "možda neće završiti, već će se zamrznuti kao Korejski rat" od prije 70 godina.

"U Koreji su dvije strane postigle primirje i prekid vatre uspostavljajući liniju razdvajanja. Ovo bi mogao da bude izlaz iz ovog sukoba", rekao je Borelj (75), potpredsjednik Evropske komisije. On je to rekao u Barseloni, gdje je učestvovao na događaju "Globalne krize, evropski odgovori" u organizaciji lokalnog Centra za međunarodne odnose (CIDOB), prenio je list La Vanguardia.

"Za takav scenario i Ukrajina i Rusija treba da se povuku"

"Ukrajina i Rusija bi morale da se povuku sa svojih trenutnih pozicija da bi ostvarile scenario poput onog u Koreji", rekao je Borelj. To znači da Kijev i Moskva treba da prestanu da traže, brane ili osvajaju teritorije.

Sporazum o primirju u Koreji, koji je još uvijek na snazi, potpisale su 1953. Sjeverna Koreja i SAD, u ulozi saveznika Južne Koreje. Sporazumom su okončane vojne operacije, a trebalo je da bude osnova za budući definitivni mirovni sporazum, koji do danas nije realizovan.

"Sporazumom je uspostavljena demilitarizovana zona. Ali još je rano razmišljati o (mirovnim) pregovorima", rekao je Borelj, koji smatra da sada nije vrijeme da dvije strane sjednu za sto, kao što nije vrijeme da se ulažu napori u rekonstrukciju zemalja.

"Sada se moramo fokusirati na izbjegavanje uništavanja", rekao je on. Borelj nema namjeru da vodi mirovne pregovore jer, kako tvrdi, Rusija ne prihvata Evropsku uniju kao posrednika.

"Lavrov uvijek radije razgovara direktno sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU nego sa mnom", rekao je on. Pa ipak, Borelj napominje da blok od 27 zemalja mora biti za pregovaračkim stolom jer su "naše sankcije ključni element u svim pregovorima i zato što je bezbjednost u Evropi naša bezbjednost".

"Ne smijemo se umoriti"

Rat u Ukrajini traje već devet mjeseci, što je dovelo do rasta cijena hrane, struje i gasa, što je pogodilo milione stanovnika Evropske unije i zemalja van nje. "Neophodno je pronaći riješenje za probleme koje je stvorio rat. Ne smijemo se umoriti. Putin smatra da su demokratska društva slaba zbog stalnih debata koje se vode. On očekuje da će javnost zahtevati prekid rata", rekao je šef diplomatije EU.

Borelj kaže da je njegov zadatak da neutralnim zemljama u svijetu pokaže da je "Rusija zlikovac, a ne sankcije EU-a". U grupi neutralnih zemalja pod nazivom "Globalni jug" su uglavnom južne zemlje poput Indije, Pakistana i Kine, kao i neke afričke i južnoameričke zemlje.

"Ako Rusija pobijedi, oni će ići na sledeću metu"

"Traže od mene da zaustavim rat. Znam kako da ga zaustavim: prekidom isporuke oružja Ukrajini. Ali ako bismo zaustavili tu isporuku, kakve bi bile posljedice? Ako Rusija pobedi u ovom ratu, preći će na sledeću metu", upitao je on.

Tagovi