Svijet

ŠEF NATO POHVALIO NJEMAČKU: SPAŠAVATE ŽIVOTE! "Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje - Neće uspjeti"

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Šef NATO Jens Stoltenberg pohvalio je uticaj Njemačke u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Printscreen/Battle Order/DW News

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je podršku Njemačke odbrani Ukrajine od ruske invazije za nedeljno izdanje njemačkog dnevnika Velt, dva dana prije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Alijanse u Bukureštu. "Snažna podrška Njemačke čini odlučujuću razliku“, rekao je Stoltenberg.

Njemačku su ranije više puta kritikovali visoki ukrajinski zvaničnici zbog spora u obezbjeđivanju vojne opreme i zbog odbijanja da pošalje teško naoružanje. Stoltenberg je naveo da nemačka oprema spašava živote u Ukrajini. Ali on je takođe dodao da "svi moramo zadržati našu podršku Ukrajini i povećati je“.

Putin koristi zimu

Među naoružanjem koje je Njemačka isporučila Ukrajini je i savremeni protivvazdušni sistem Iris-T, namijenjen za odbranu od ruskih napada raketama i bespilotnim letjelicama. Sledeće godine Njemačka bi trebalo da pošalje još tri. Stoltenberg je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin na povlačenje svoje vojske reaguje sa "povećanom brutalnošću“. Kao primjer za to naveo je ciljanje ukrajinske energetske infrastrukture u očekivanju zime.

"Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje, ali to neće uspjeti“, dodao je šef NATO-a.