Svijet

SA KOJIM SE TO MAJKAMA VOJNIKA SASTAO PUTIN? Nije bilo slučajno, pažljivo ih je birao, jedna od njih mu je dobro POZNATA

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Vladimir Putin se sastao sa majkama ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini, rekavši im da ne žali zbog pokretanja svoje takozvane "specijalne vojne operacije" i da deli bol njihovih izgubljenih sinova.

Izvor: FoNet/Mikhail Metzel/Pool Sputnik Kremlin

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u petak prvi put sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini. Sastanak je organizovan nakon višenedeljnih javnih kritika na društvenim mrežama koje su objavili roditelji, rođaci i rođaci mobilisanih vojnika. Mnoge supruge i majke mobilisanih boraca optužile su vlasti da nisu adekvatno obučili i opremili svoje žene i sinove pre nego što su ih poslali na front.

Ali, kao i sve što Kremlj radi, čini se da je ovo bio pažljivo orkestriran događaj, a za susret sa Putinom izabrane su vrlo specifične majke i žene. Kako prenosi Gardijan, Putin je na sastanku primio majku bivšeg vladinog zvaničnika, majku visokog vojnog i policijskog službenika iz Čečenije i više žena koje su aktivne u proratnoj nevladinoj organizaciji koju finansira država.

Gardijan je uspeo da potvrdi identitet najmanje tri žene koje su se danas sastale sa Putinom u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu, predgrađu Moskve. Među njima nema nijedne od žena koje su kritične prema ratu u Ukrajini, a nekoliko žena koje su bile pozvane na sastanak javno je pokušavalo da otkloni strah od lošeg tretmana, neadekvatne obuke i drugih opasnosti sa kojima se suočavaju mobilisani Rusi.

Pozvan je i Putinov propagandista

Ali sama činjenica da je Kremlj organizovao sastanak sa majkama vojnika pokazuje da je Putin zabrinut zbog percepcije mobilizacije u Rusiji, navodi Gardijan. "Jasno je da je život mnogo složeniji od onoga što možete da vidite na TV ekranima ili čak na internetu – tu ne možete ništa da verujete jer ima mnogo laži i dezinformacija", rekao je Putin ženama koje sede oko velikog ovalni sto.

"Zato smo se okupili ovde zajedno, zato sam i predložio ovaj sastanak, jer sam želeo da saslušam šta imate da kažete, da to čujem iz prve ruke", dodao je on. Gardijan prenosi da je jedna od žena koje su sedele pored Putina bila Olesija Šigina, ultrakonzervativna ruska pesnikinja, rediteljka i aktivistkinja koja je nedavno boravila u okupiranoj istočnoj Ukrajini da režira proratni film o ruskim snagama.