Svijet

"GOTOVA SAM - ZA PUTINA SE SAMO MOĆ RAČUNA" Merkelova otkrila šta se dešavalo prije rata u Ukrajini!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Merkelova se povukla iz politike posle njemačkih izbora u septembru 2021. godine, poslije 16 godina na vlasti, a sad je otkrila šta se dešavalo godinu dana prije rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u intervjuu za Špigl da je namjeravala da organizuje pregovore sa Vladimirom Putinom godinu dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, odustala je od te ideje jer nije vidjela mogućnost uticaja na ruskog predsednika na kraju svog mandata.

Merkelova je rekla da je 2021. godine zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom željela da pozove Putina na razgovore koji bi trebalo da budu održani u okviru Evropskog savjeta.  "Ali više nisam imala snage da proguram ideju jer su svi znali da odlazim na jesen", rekla je ona, prenosi Rojters.

Podsjetimo, Merkelova se povukla iz politike posle njemačkih izbora u septembru 2021. godine, poslije 16 godina na vlasti. Ona je u decembru zvanično predala mjesto kancelara Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske partije. U intervjuu se osvrnula i na svoju oproštajnu posjetu Moskvi u avgustu prošle godine.

"Osjećaj je bio vrlo jasan u pogledu politike moći – gotova sam, za Putina se samo moć računa", rekla je Merkelova, koja tečno govori ruski. Ona je priznala da njena vlada nije postigla zadovoljavajući napredak ne samo u Ukrajini već ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji. Ona je zaključila da je vrijeme da Nemačka promeni svoj spoljnopolitički pristup.