Svijet

SVIMA JE JASNO, PUTIN NE MOŽE DA POBIJEDI U UKRAJINI - ŠOLC ZAGRMIO! Pa mu se obratio lično: "Prestanite sa ubijanjem!"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da će Rusija izgubiti rat u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News/Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je jasno da Rusija vodi izgubljenu bitku u Ukrajini. U međuvremenu, Francuz Emanuel Makron se sprema da obnovi "direktan kontakt“ sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ruski predsjednik Vladimir Putin "više ne može da pobjeđuje na bojnom polju, to se čini jasnim“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Dojče Vele.

Pojavljujući se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsjednikom Nikosom Anastasijadisom u Berlinu, Šolc je pozvao na hitan prekid ruskog "terora bombardovanja civilnog stanovništva". "To što Rusija nedjeljama baca svoje bombe na civilnu infrastrukturu u Ukrajini nije samo nepodnošljivo, već je očigledno kršenje međunarodnog prava“, rekao je Šolc.

Kancelar je rekao i da su postupci Rusije još jednom pokazali "koliko je Putin nemilosrdan i nemilosrdan u ratu koji je počeo prije devet mjeseci. "Zato ostaje moj apel Putinu: prestanite sa besmislenim ubijanjem, potpuno povucite svoje trupe iz Ukrajine i pristanite na mirovne pregovore sa Ukrajinom", rekao je Šolc.

Makron želi ponovo da kontaktira Putina

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da želi uskoro da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. "Namjeravam da imam direktan kontakt sa njim u narednim danima“, rekao je Makron novinarima u Parizu. Prema Makronu, lideri će razgovarati o "civilnoj nuklearnoj energiji“ i o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Ponovljeni su napadi na prostranu nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) govorila je o "ciljanim napadima“ za koje su Kijev i Moskva okrivili jedni druge. U srijedu je IAEA u saopštenju navela da je nuklearna elektrana Zaporožja ponovo prekinuta sa spoljnim napajanjem. Fabrika se sada oslanjala na hitne dizel generatore.

Elektrana se nalazi u regionu Zaporožja, koji je Rusija proglasila pripojenim, nedaleko od linije fronta. U oktobru je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao ukaz o stavljanju nuklearne elektrane pod rusku upravu.