Svijet

NJEMAČKA U PROBLEMU, RASTE NOVA VOJNA SUPERSILA U EVROPI! Imaju najviše tenkova i haubica - Postaju ključni igrač u NATO

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Zbog rata u Ukrajini Poljska se uveliko sprema za odbranu od napada, i postaje najopremljenija vojska Evrope.

Izvor: Profimedia

Kada je zalutala raketa pala u jedno poljsko pogranično selo prošle nedelje, ubivši dvije osobe, neki evropski lideri su bili zabrinuti kako će reagovati poljska desničarska vlada koliko i mogućnost da je Rusija naredila napad. Dugogodišnje nepovjerenje Poljske u bilo šta rusko i duboka antipatija aktuelne vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Brisela do Berlina da bi Varšava mogla da preduzme nešto brzopleto.

Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava je bila suzdržana, stavljajući svoje oružane snage u pripravnost, ali istovremeno održavajući barut suvim sve dok nije postalo jasno šta se dogodilo – da je reč o ukrajinskom PVO raketu koji je ispalila da bi se zaštitila od ruskog napada, piše Politiko.

Poljska ima najbolju evropsku vojsku

Staloženost Varšave proizilazi iz jednostavne činjenice koja je godinama izmicala većini Evrope: Poljska ima vjerovatno najbolju vojsku u Evropi. I nastaviće da ga jača. Poljska vojska mora biti toliko moćna da ne mora da se bori samo zbog svoje snage“, rekao je premijer Mateuš Moravjek uoči Dana nezavisnosti Poljske. Ta poruka je odjeknula u zemlji koja je najveći saveznik Poljske.

"Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi“, rekao je visoki zvaničnik američkih vojnih snaga u Evropi, ističući ključnu ulogu koju je Poljska igrala u podršci Ukrajini i jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

"Njemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regionu, ostaje okosnica kao logističko čvorište, ali beskonačne debate Berlina o tome kako da oživi svoju vojsku i nedostatak strateškog razmišljanja ometaju njegovu efikasnost kao partnera“, dodao je američki vojni zvaničnik.

Varšava podiže vojni budžet sa 2,5 na pet odsto BDP-a

Dok Njemačka nastavlja da raspravlja o detaljima onoga što naziva "Zajtenvende“, ili strateške prekretnice izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu, Poljska već ulaže velika sredstva. Varšava je najavila da će povećati vojni budžet sa 2,4 odsto bruto domaćeg BDP-a na pet odsto. U međuvremenu, Njemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 odsto BDP-a na odbranu, raspravlja o tome da li može da održi cilj NATO-a od dva procenta nakon što je iscrpio investicioni fond od 100 milijardi eura za odbranu koji je odobrio ranije ove godine.

Poljski ministar odbrane Marius Błasczak obećao je u julu da će njegova zemlja imati "najmoćnije kopnene snage u Evropi“. Poljska je na dobrom putu da to postigne. Ona već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima mnogo veću vojsku. Njen cilj je 300.000 vojnika do 2035. godine, dok Njemačka trenutno ima 170.000 vojnika.

Tagovi