Svijet

ODJEKNULE SNAŽNE EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU, POGOĐENO NUKLEARNO GORIVO! Katastrofa u najavi, hitno se mjeri nivo radijacije

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Serija eksplozija se desila u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

Izvor: YouTube/The Telegraph

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje, a u nedelju je već zabilježeno 15 udara na postrojenja elektrane. Renat Karča, savjetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom, rekao je za TASS.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su Oružane snage Ukrajine dva puta pucale na teritoriju Zaporožja ujutru 20. novembra. Rogov je rekao da u granatiranju Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Zaporožja nema žrtava.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je radijaciona situacija u zoni Zaporoške nije normalna "Granatirali su ne samo juče, već i danas, granatiraju i sada. Trenutno je zabilježeno 15 udara na objekte nuklearne elektrane. Svaki artiljerijski udar na nuklearnu elektranu ugrožava nuklearnu bezbjednost", rekao je on.

Prema Karčai, pucano je na specijalnu zgradu br. 2 u kojoj se čuva sveže nuklearno gorivo, a zabilježeno je i da su pogodili oblasti suvog skladišta istrošenog nuklearnog goriva (SHSF).

"U specijalnoj zgradi broj 2 zabilježen je pogodak, tu ima svežeg nuklearnog goriva. Sada je u toku izgradnja armaturnih konstrukcija, a ovaj betonski zid je izbušen gelerima. I dobro je da smo uspjeli da ove strukture podignemo na dovoljno visoku visinu, inače bi fragmenti odletjeli na sam lokalitet“, objasnio je on.

U ovom trenutku, radijaciona pozadina na stanici ostaje normalna, naglasio je savjetnik generalnog direktora Rosenergoatoma. "Hvala Bogu, do sada nije bilo emisije radijacije, pozadina je normalna“, rekao je on. Karča je takođe potvrdio da u granatiranju nije bilo žrtava.

Tagovi