Svijet

"UKRAJINA JE POČINILA RATNI ZLOČIN! NAMJERNO JE UBIJALA ZAROBLJENIKE": Oglasilo se rusko ministarstvo odbrane

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Rusko vojno minstarstvo tvrdi da je 10 ruskih zarobljenika ubijeno od strane Ukrajine.

Izvor: Privatna ahiva

"Namjerno i organizovano ubijanje više od deset zarobljenih ruskih vojnika od strane UAF direktnim hicima u glavu ne može se predstaviti kao "tragični gubitak“ u pozadini navodnog opšteg poštovanja prava ratnih zarobljenika od strane Kijevskog režima“, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, ukrajinska vojska koja se predala drži se u skladu sa svim zahtjevima Ženevske konvencije, naglasio je vojni resor.  Ministarstvo odbrane je navelo da ovo brutalno ubistvo nije prvi i ne jedini ratni zločin, već uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine, koju aktivno podržava kijevski režim, a njeni zapadni pokrovitelji ne primjećuju direktno.

"Ali Zelenski i njegovi pristalice moraće da odgovaraju pred sudom istorije, naroda Rusije i Ukrajine za svakog i za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika“, zaključuje Ministarstvo odbrane. Na internetu se danas pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski militanti pucaju u mrtve ruske vojnike koji leže na zemlji, a koji su se predali.

Prema riječima Valerija Fadejeva, predsjednika Predsjedničkog savjeta za razvoj građanskog društva i ljudska prava , to se dogodilo u Makejevki. Šef HRC-a je ovaj incident nazvao demonstrativnim prkosnim zločinom i rekao da će zahtjevati međunarodnu istragu. Video zapis HRC-a biće poslat Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.