Svijet

ŠVEDSKA OTKRILA ŠTA SE DESILO SA SJEVERNIM TOKOM! Služba bezbjednosti na dnu Baltičkog mora pronašla 2 ŠOKANTNA dokaza

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Švedska služba bezbjednosti potvrdila je da su incidenti na gasovodima "Sjeverni" tok bili sabotaža.

Izvor: YouTube/Prinscreen/Idiokratija/Danich armed forces

Švedska služba bezbjednosti je zvanično potvrdila da je došlo do sabotaže na gasovodu "Sjeverni tok". Nakon duge i detaljne istrage, riječ je o "gruboj sabotaži". Eksploziv je pronađen na više stranih predmeta, piše njemački "Dojče Vele".

"Tokom uviđaja na licu mjesta u Baltičkom moru izvršena je obimna zaplijena i područje je pažljivo dokumentovano. Analize koje su sada urađene pokazuju tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Napredna analiza može da donese sigurnije zaključke o incidentu", stoji u saopštenju.

Nedavno je i istraga Nord Strim AG-a pokazala da su na morskom dnu, na dubini od oko tri do pet metara, na udaljenosti od oko 248 metara jedan od drugog pronađeni su vještački krateri. Da podsjetimo, eksplozije su se dogodile 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu, "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2". Operater Sjevernog toka saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće procijeniti vrijeme popravke. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja Sjevernog toka.