Svijet

UDARAC ZA BAJDENA, REPUBLIKANCI PREUZIMAJU KONTROLU NAD OVIM DIJELOM KONGRESA! Jedna era u Vašingtonu je zvanično GOTOVA

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Republikanci preuzimaju kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, javljaju američki mediji koji to nazivaju udarcem za predsjednika Džozefa Bajdena.

Izvor: YouTube/screenshot/60 Minutes

Prema poslednjim projekcijama, republikanci će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa. Demokrate su ranije obezbijedile kontrolu nad Senatom. Republikanska partija je od 2019. bila manjina u donjem domu Kongresa, a osvajanje većine predstavlja ozbiljan udarac za predsjednika Džoa Bajdena, pišu američki mediji.

Nakon preuzimanja dužnosti u januaru, republikanci će moći da blokiraju zakonodavne prioritete Bijele kuće, da odlučuju o tome koji predozi će doći do sjednicu i imaće priliku da pokrenu istragu odbora u vezi sa Bajdenovom administracijom.

Nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu već je reklo da namjeravaju da istraže Hantera Bajdena, predsjednikovog sina, i da ispitaju politiku administracije kada je riječ o koronavirusu i južnoj granici. Kalifornijskog poslanika Kevina Makartija, njegove kolege su ove nedelje nominovale za sledećeg predsjednika parlamenta, najvišu poziciju u Kongresu i drugu najmoćniju u zemlji.

"Ponosan sam što mogu da objavim da je era jednopartijske, demokratske vladavine u Vašingtonu završena", rekao je Makarti posle glasanja unutarstranačkog rukovodstva u utorak. U tvitu u srijedu uveče, on je napisao: "Amerikanci su spremni za novi pravac, a republikanci u Predstavničkom domu spremni su da to ostvare".

Bajden je u srijedu čestitao Makartiju na osvajanju većine u Predstavničkom domu. "Spreman sam da radim sa republikancima u Predstavničkom domu kako bismo ostvarili rezultate".

Demokrate su ranije osvojile kontrolu nad Senatom, obezbjedivši 50 mjesta sa mogućnošću da dobiju još jedno u drugom krugu glasanja u Džordžiji sledećeg mjeseca.