Svijet

UKRAJINSKE SU RAKETE, ALI RUSIJA JE KRIVA: NATO i Evropa saglasni - evo šta planiraju posle pada projektila na Poljsku

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Evropski i NATO zvaničnici potvrdili su da iako su ukrajinske rakete pale na teritoriju Poljske, odgovornost je na Rusiji.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Olaf Šolc je juče na konferenciji za novinare na Baliju, gde se održao samit G20, poručio članicama NATO-a da incident u Poljskoj mora da se istraži, kao i delovi rakete. On je izjavio da nije bitno čija je raketa pala u Poljskoj, Rusija je svakako kriva jer je napala Ukrajinu, prenose "RIA Novosti".

"Pre svega, ovo je užasna vest. Posebno s obzirom na štetu koju je izazvala raketa koja je pala. Ali u isto vreme, ovaj incident mora biti pažljivo istražen. Na kraju krajeva, ako delovi oružja korišćenog u ovom ratu dospeju do naše teritorije i izazovu razaranja, treba da se zabrinemo", rekao je Šolc.

On je dodao da su zbog toga odlučili da "pažljivo istraže ovaj udar i nastalu štetu, pa tek onda sa sigurnošću da kažu o kakvoj se raketi radi, kome pripada i koji zaključci iz toga proizilaze".

"Jedno je jasno, ma čija raketa bila i iz kog razloga je pala u Poljskoj, to se ne bi dogodilo da Rusija nije započela rat protiv Ukrajine", zaključio je nemački kancelar.

"Mislim da je dobro i ispravno što su se ovde prisutne članice NATO okupile vrlo brzo kako bi razgovarale o situaciji. Svi smo se složili da je sada potrebno istražiti incident, kao i delove rakete", rekao je nemački kancelar.

Stoltenberg: Rusija "snosi odgovornost“ za poljski raketni udar

Stoltenberg je rekao da iako je projektil koji je juče pao u Poljsku i ubio dvoje ljudi "najverovatnije" ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane ili projektil, "to nije krivica Ukrajine".

On je rekao: Rusija snosi odgovornost za ono što se juče dogodilo u Poljskoj, jer je to direktan rezultat rata koji je u toku i talasa napada Rusije na Ukrajinu. Ukrajina ima pravo da obori talas ruskih projektila koji gađaju ukrajinske gradove.