Svijet

RUSI UNIŠTILI KLJUČNI MOST! Nakon poraza u Hersonu, povukli su neočekivan potez - izvedena SPECIJALNA operacija

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Ruske trupe su digle u vazduh Antonovski most, koji predstavlja ključnu saobraćajnicu za grad Herson.

Izvor: Tweet/ZOKA

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli na lijevu obalu Dnjepra. Kako se navodi u saopštenju, operacija je završena danas u pet sati po moskovskom vremenu, a transfer je obavljen bez ikakvog gubitka osoblja i opreme, prenosi "RIA Novosti". Ukrajinska vojska je, prema navodima britanskog "Gardijana", stigla do centra Hersona.

Komandant združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin saopštio je 9. novembra da je donijeta odluka o odbrani lijeve obale Dnjepra kako bi se spasli životi vojnih i borbenih snaga. Ministar odbrane Sergej Šojgu ga je uputio da preduzme sve mjere za bezbjedno prebacivanje trupa u pravcu Hersona sa desne obale rijeke.

Na desnoj obali nije ostavljen ni jedan jedini komad vojne opreme i naoružanja. Formacije i vojne jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su odbrambene linije na unaprijed pripremljenim položajima”, navodi se u saopštenju.

Surovikin navodi da Oružane snage Ukrajine nastavljaju da granatiraju branu Kahovka, što može da prouzrokuje poplave, a što bi dovelo do značajnih žrtava. Takođe, kako on navodi, postoji prijetnja da će izolovati trupe na desnoj obali Dnjepra ako se odatle ne povuku.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je da se preduzmu sve mjere za bezbjedno prebacivanje trupa iz Hersona sa desne obale rijeke. Na društvenim mrežama objavljen je snimak uništenja Antonovskog mosta, ključne saobraćajnice za Herson.