Svijet

ISPRAVKA! STOLTENBERG O RATU U UKRAJINI NIJE IZJAVIO DA "NATO NE ŽELI PREKID VATRE", MANIPULATIVNO PRENESENE IZJAVE

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Naš portal je 8. novembra 2022. godine prenio tekst sa portala Sputnik sa naslovom "NATO NE ŽELI PREKID VATRE U UKRAJINI?! Stoltenberg šokirao cio svijet, dva scenarija za KRAJ RATA: Ako Rusija prestane..", čiji je sadržaj bio manipulativno prenesen.

Izvor: YouTube/ CBS Evening News

IZVINJAVAMO SE SVIM NAŠIM ČITAOCIMA KOJE SMO DOVELI U ZABUNU PRENOŠENJEM NETAČNO PROTUMAČENIH IZJAVA

Naime, naš portal je prenio vijest sa portala Sputnik o izjavama generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

U članku se tvrdi da je Stoltenberg “priznao” da Alijansa ne želi prekid vatre pod ruskim uslovima, uz objašnjenje da bi time bila poslata poruka da se upotrebom sile mogu postizati politički ciljevi.

Stoltenbergova izjava citirana je uz komentar da je ona bila odgovor na pitanje “zašto Zapad ne želi prekid vatre u Ukrajini”.

U članku su citirane i Stoltenbergove izjave o odnosu Rusije i NATO saveza kao i izjava o želji svih da se rat završi, koja je opisana tvrdnjom da je generalni sekretar “uvjerio da NATO i dalje želi da okonča rat”.

Dalje prenesena je izjava da NATO nije strana u ovom ratu, ali da podržavaju Ukrajinu.

Na početku panela Stoltenberg je objasnio načine na koje NATO savez pristupa problemu klimatskih promjena. Razgovor je potom krenuo u pravcu pitanja globalnih implikacija koje rat Rusije protiv Ukrajine ima na sigurnost hrane i energije i na koji način rat utiče na borbu protiv klimatskih promjena.

Ambasador Heusgen je potom Stoltenberga upitao za njegovo mišljenje o trajanju rata u Ukrajini.

Stoltenberg je odgovorio da su ratovi po prirodi nepredvidivi te da će on biti oprezan pri procjenama koliko dugo će ovaj trajati. Naglasio je da NATO saveznici i ostali partneri iz cijelog svijeta trebaju nastaviti pružati podršku Ukrajini, jer ako Rusija pobijedi, to će poslati poruku predsjedniku Putinu i drugim autoritarnim liderima da svoje ciljeve mogu postići korištenjem brutalne vojne sile.

Kazao je da će, kao i većina ratova, i ovaj završiti za pregovaračkim stolom. S obzirom na to da pozicija za pregovaračkim stolom preslikava poziciju na bojnom polju, rekao je da “moramo” podržati Ukrajinu kako bi osnažili njenu poziciju u izglednim pregovorima o završetku rata.

Budući da je rat u Ukrajini okarakterisao kao agresiju Rusije na drugu državu, istaknuo je da bi najbolje bilo kada bi predsjednik Putin i Rusija zaustavili borbe.

"Ukoliko predsjednik Zelenski i Ukrajina prestanu da se bore, Ukrajina će nestati kao nezavisna država, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je zatim izjavio ono što su Sputnik i ostali portali interpretirali kao stav NATO saveza da “ne želi da rat u Ukrajini završi pod ruskim uslovima”.

"Jer, ako Ukrajina popusti pred ruskim zahtjevima i prihvati da Rusija može samo da se useli, napadne Ukrajinu i onda zauzme teritoriju, onda postoji rizik da ih to podstakne ne samo na napade iznova i iznova već će postići sve više nakon svake invazije". Moramo zapamtiti da ovaj rat nije počeo u februaru 2022. godine, počeo je 2014. godine, kada je Rusija nezakonito anektirala Krim i preuzela kontrolu nad istočnim dijelom Ukrajine, a sada su ponovo napali i pokrenuli invaziju u punom obimu u februaru. I ako Rusija još jednom uvidi da je upotreba brutalne sile zapravo način da se postigne ono što žele, to je katastrofa za Ukrajinu. Ali to je i opasno za sve nas, jer onda šalje poruku da je upotreba brutalne sile način da se postignu politički ciljevi, da se preuzme kontrola nad susjednom državom, naveo je Stoltenberg.

Iz ovoga se vidi da Stoltenbergov odgovor nije bio o “željama” Zapada ili NATO saveza o završetku rata u Ukrajini, nego je pojasnio zašto bi prekid vatre pod ruskim uslovima, u ovom trenutku, bio katastrofalan za Ukrajinu i opasan za druge zemlje.

U istom odgovoru Stoltenberg je naglasio da se Ukrajina sama brani, da NATO i njegove saveznice nisu uključene u rat, ali da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu.

Stoltenberg je iznosio mišljenje u skladu s pitanjem koje mu je postavljeno, a ne “priznanje” o željama NATO saveza, kako je to protumačeno u medijima.

S druge strane, ponovo na osnovu činjenice da NATO nije uključen u rat, nejasno je zašto je Sputnik utvrdio da je Stoltenberg rekao da taj savez “želi da okonča rat u Ukrajini”. Naime, Stoltenberg je naglasio da svi žele da ovaj rat završi:

Na kraju je, upotrebivši množinu, zaključio “da, treba da završimo ovaj rat” – no ovo nije rečeno u kontekstu “želje NATO saveza”, nego u kontekstu ranije spomenute želje svih da rat u Ukrajini završi.

U Sputnikovim člancima i njegovim prenošenjima manipulativno su protumačena i pitanja koja je Stoltenberg dobio i djelovi njegovih odgovora na njih.