Svijet

PUTIN ĆE BITI UKLONJEN! OVO SU POKAZATELJI: Prijetnja je u samom režimu, "na kraju će se sve raspasti"

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Bivši ministar spoljnih polova Ukrajine smatra da će Putin biti skinut sa vlasti.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin će na kraju biti smenjen sa vlasti, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine. Volodimir Ohrizko je govorio o rastućim znacima da razdori počinju da se pojavljuju unutar Kremlja dok Putinov rat protiv Ukrajine posustaje. U intervjuu za ukrajinski Radio NV, diplomata je odgovorio na ocenu profesora političkih nauka sa UCLA Danijela Trejsmana da će na kraju doći do sveobuhvatnog raspada Putinovog režima.

Višestruki izazovi prevazilaze njenu sposobnost da reaguje, a disfunkcija crpi povjerenje u rukovodstvo ruskog predsjednika. Prema Treismanu, Putinov režim je sada ranjiviji nego ikad na određenu prijetnju: parališuće sloma dok sve gomilajuće krize preplavljuju kapacitete Kremlja za donošenje odluka.

Putin se suočava sa brojnim problemima dok se njegov rat odugovlači, uključujući preokret na bojnom polju, sukobe elita, ekonomske neuspjehe, smanjenje budžetskih prihoda, nemire oko mobilizacije i proteste radnika, rekao je Treisman. On je dodao da će se ova lista samo povećavati, a kako raste opterećenje raste i opasnost od gubitka kontrole. Ohrizko, ukrajinski ministar spoljnih poslova od decembra 2007. do marta 2009, složio se sa Treismanom.

"Trendovi za Putina su veoma negativni. Ne možemo sada da predvidimo kada će se režim srušiti, ali će se to dogoditi. I raspašće se zbog mnogih okolnosti", rekao je on. Ohrizko je govorio o neizvjesnosti rata, koji je počeo nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"On već ne može da se nosi sa ovom upravom, jer situacija za njega počinje da postaje neizvjesna. Vidimo šta se dešava u regionima", rekao je on i dodao da ruske "elite“ počinju da shvataju da "centar postaje sve slabiji“.

"Ovo je mnogo veća prijetnja Putinu nego svo potencijalno, moguće nezadovoljstvo društva, koje se zapravo neće dogoditi. Postoji prijetnja Putinovom režimu iznutra — ne u vidu neke vrste pobune protiv stvari koje se dešavaju, već zbog ’ranjenog samoljublja‘. Putin će biti uklonjen“, dodao je Ohrizko.