Svijet

BJELORUSIJA KRENULA SA PAKLENIM PRIJETNJAMA, NOVI RAT NA POMOLU? Tenzija u vazduhu, zapaliće cijelu istočnu Evropu

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Jačaju tenzije između Bjelorusije i Poljske.

Izvor: Profimedia/Youtube/screenshot/euronews

Bjelorusija je ponovo izazvala strah da bi ta zemlja mogla da se umiješa u ukrajinski rat na strani Rusije Vladimira Putina, piše Dejli star. Sekretar bjeloruskog Savjeta bezbjednosti Aleksandar Volfović je navodno upozorio na još jedan evropski rat ove nedjelje, okrivljujući Poljsku.

"Kao predstraža u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbjednosti, Bjelorusija se, nažalost, suočila sa svim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama. Prije svega, zabrinuti smo zbog vojnog prisustva na teritoriji susjednih država i vojne retorike naših susjeda", rekao je. On je dodao da su "militarizacija Poljske i njene agresivne namjere od prvenstvene brige”.

Zapaliće cijelu istočnu Evropu

"Na štetu sopstvenih ekonomskih interesa, Poljska je odlučila da militarizuje, poveća broj oružanih snaga, opreme“, rekao je Volfović i dodao da niko ne brine o običnim Poljacima i njihovim potrebama i da je cilj ovih akcija jasan: da oslobodimo agresiju. Protiv koga da oslobodimo agresiju? Naravno, najbliža je Republika Bjelorusija", rekao je on.

"Poljsko rukovodstvo mora da shvati da, ako pokrene agresiju, rat neće uticati samo na teritoriju Bjelorusije. On će zapaliti cijelu istočnu Evropu“, rekao je Volfović.