Svijet

STIGLO HITNO PISMO - ŠVAJCARSKA UDARILA PACKU NJEMAČKOJ! Ništa od tenkova i dronova za Ukrajinu, ne žele da se miješaju?

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Švajcarska je zabranila Njemačkoj da šalje švajcarsko oružje kao pomoć Ukrajini.

Izvor: Youtube/Screenshot/Military Update

Švajcarska je u srijedu zabranila Njemačkoj da šalje Ukrajini municiju švajcarske proizvodnje za tenkove protivvazdušne odbrane koje Berlin želi da isporuči Kijevu, koji kaže da mu je to preko potrebno.

"Još uvijek nema razloga da se pozitivno odgovori na zahtjev Njemačke da pošalje švajcarski ratni materijal u Ukrajinu“ u ime zakona o neutralnosti i švajcarskog zakonodavstva o ratnom materijalu, objašnjava Gaj Parmelin, savezni savjetnik zadužen za privredu u pismu Njemačkoj Ministarka odbrane Kristin Lambreht.

U konkretnom slučaju radi se o 12.400 municije kalibra 35 milimetara namjenjenih Gepardu, dvocijevnom i gusjeničnom protivvazdušnom odbrambenom sistemu koji Ukrajinci posebno zahtjevaju da u letu unište krstareće rakete i dronove kamikaze koje su lansirale ruske snage.

Isti tretman za sve

"Jednak tretman koji proizilazi iz zakona o neutralnosti ne dozvoljava Švajcarskoj da odobri zahtjev za prenošenje ratnog materijala švajcarskog porekla u Ukrajinu sve dok je ova zemlja uključena u međunarodni oružani sukob“, podvlači savezni savjetnik u štampi. izdanje.

"Kriterijumi za autorizaciju predviđeni švajcarskim zakonodavstvom o ratnom materijalu takođe isključuju isporuku ratnog materijala zemljama uključenim u takav sukob“, dodaje on.

Humanitarna pomoć

Švajcarska vlada je u srijedu objavila da će Ukrajini dodijeliti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za snabdjevanje pijaćom vodom i sanaciju oštećene energetske infrastrukture kako se približava zima. U Švajcarskoj je oživila debata o neutralnosti odlukom Saveznog savjeta da usvoji sve sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija od 24. februara i invazije Moskve na Ukrajinu.

Neki političari, posebno u redovima SVP, smatraju da je to već pretjerano zalaganje i podrivanje principa neutralnosti. Predsjednik Konfederacije i ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis neumorno ponavlja da to nije tako.