Svijet

NJEMAČKA SMEKŠALA KINU! SI ĐINPING PROMIJENIO PRIČU I PUTINU PORUČIO: "To ne možemo da dozvolimo"

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Predsjednik Kine je kritikovao rat u Ukrajini.

Izvor: YouTube/printscreen/CGTN

Kineski lider Si Đinping izneo je u petak najdirektniju kritiku rata Vladimira Putina protiv Ukrajine, upozorivši ruskog predsjednika da ne pribjegava nuklearnom oružju. Si je pozvao njemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je trenutno u posjeti Pekingu, da unapredi mirovne pregovore.

Međunarodna zajednica, rekao je Si, treba da se "zajednički suprotstavi upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja“, navodi se u saopštenju koje prenosi Sinhua, kineska državna novinska agencija, prenio je Politiko. Svijet takođe treba da se "zalaže da se nuklearno oružje ne može koristiti, nuklearni rat ne može da se vodi, da bi se spriječila nuklearna kriza“ u Evropi ili Aziji, dodao je Si.

Izostavljanje ključnih poruka

Kineski lider, koji je prije samo nekoliko nedelja obezbijedio svoj treći mandat, zatražio je od Njemačke i Evrope da "igraju važnu ulogu u pozivanju na mir i olakšavanju pregovora". Takođe je pozvao na "poboljšanje humanitarne situacije" u kriznim područjima, posebno tokom zime.

Ipak, Si, koji je prije rata Putina nazivao svojim najboljim prijateljem, nije tražio od Rusije da odstupi, što je ključni zahtjev za Ukrajinu i njene zapadne pristalice. On je takođe propustio da pomjene Putinovo odbijanje da ispoštuje sporazum UN o olakšavanju ukrajinskog izvoza žitarica, dok se njegov premijer umjesto toga zalagao za izvoz kineskog žita kako bi se ublažila prehrambena kriza.

Putin je u septembru prvi put javno priznao da Si ima "pitanja“ i "zabrinutosti“ o ratu. Ubrzo nakon tog sastanka kineskih i ruskih lidera, Putin je podigao interes i iznio ideju da bi se moglo upotrebiti nuklearno oružje. "Da bismo odbranili Rusiju i naš narod, nesumnjivo ćemo iskoristiti sve resurse naoružanja kojima raspolažemo“, rekao je Putin. "Ovo nije blef."Šolc: Kini je važno da utiče na Rusiju

"Ne možemo sebi dozvoliti dalju eskalaciju“, rekao je odlazeći kineski premijer Li Kećijang na konferenciji za novinare. Govoreći o Šolcu koji stoji pored njega, Li je rekao: "Obojica... nadamo se da će se kriza uskoro završiti”. Sijevo protivljenje Putinovim nuklearnim prijetnjama Šolc je – koji se nedeljama suočava sa kritikama da je previše naginjao Pekingu – pozdravio kao veliku diplomatsku pobjedu.

"Složili smo se da je prijetnja nuklearnim napadima neodgovorna i opasna“, rekao je Šolc novinarima, misleći na njegov sastanak sa Sijem. „Rekao sam predsjedniku Siju koliko je važno da Kina izvrši svoj uticaj na Rusiju.

Šolc je sa sobom doveo delegaciju velikih kompanija, a nedavno je odobrio i posao kineske državne kompanije da preuzme deo terminala u strateški važnoj luci Hamburg. Tokom uvodne riječi na sastanku sa Sijem, Šolc je podsjetio na svoju prethodnu karijeru gradonačelnika Hamburga, istovremeno pozivajući Sija da produbi trgovinske veze sa Njemačkom, najvećom ekonomijom EU.

Tajvanske tenzije

Prije nego što se konferencija za novinare približila kraju bez ijednog pitanja novinara, Šolc je pomenuo eskalaciju tenzija širom Tajvanskog moreuza. "Svaka promjena tajvanskog statusa kvo može da se desi samo zajedničkim dogovorom i mirnim putem“, rekao je on i dodao da je pokrenuo i pitanje kršenja ljudskih prava kineske muslimanske manjine u Sinđangu.

Šolc je aludirao na ekonomsku prinudu Pekinga protiv Litvanije kada je ta baltička zemlja tražila bliže veze sa Tajvanom, rekavši: "Takođe je važno da bude jasno: ekonomske mjere protiv pojedinačnih država članica EU usmjerene su protiv cjelokupnog unutrašnjeg tržišta EU, a sankcije protiv predstavnika u EU su nam takođe neprihvatljive“.

Iako Šolc nije istakao trgovinski fokus svog putovanja, njegov kineski domaćin se pobrinuo da pošalje jasnu poruku njemačkim kompanijama da Kina vidi kao glavni izvor stabilnosti u inače nestabilnim odnosima između EU i Kine.

"I dalje smo voljni da pomognemo Njemačkoj da pristupi našem tržištu“, rekao je premijer Li novinarima na konferenciji za novinare, pozivajući na "zdrave i stabilne“ odnose sa Njemačkom. "Podržavamo multipolarni svijet, slobodnu trgovinu i želimo da ravnopravno upoznamo partnera.