Svijet

VOĐA VAGNEROVACA OPET MIJENJA PROFESIJU?! Bio Putinov kuvar i vođa plaćenika, sada je napravio totalni ZAOKRET

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Vođa Vagnerovaca Jevgenij Prigožin, otvara Vagner centar.

Izvor: YouTube/Wiki4All/Printscreen

U Sankt Peterburgu, u blizini metro stanice Novočerkaska, otvoren je centar grupe Vagner, paravojne organizacije. Kako piše portal novayagazeta.eu pozivajući se na informaciju lista "Ostorožno novosti", vijest je potvrdio i Jevgenij Prigožin, osnivač ove plaćeničke grupe.

"PMC Vagner centar je kompleksna zgrada sa prostorima za pronalazače, programere, IT stručnjake, eksperimentalne proizvođače i razne startapove, sve besplatno", navodi se u izjavi Prigožina. Njegova vizija misije Centra je da "stvori ugodno okruženje za generisanje novih ideja koje bi poboljšale odbrambeni kapacitet Rusije, uključujući i informatički".

Prigožin je takođe rekao da će razmotriti otvaranje filijala ako se projekat pokaže uspješnim. General Aleksandar Lapin, komandant ruske centralne armijske grupe u Ukrajini, smijenjen je ranije danas, saopštila je televizija Grozni i izvor RBC.

Ramzan Kadirov, lider Čečenije, i Jevgenij Prigožin, osnivač grupe PMC Vagner, kritikovali su Lapina više puta, posebno zbog povlačenja iz Limana u regionu Luganska. Jevgenij Prigožin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, tek nedavno je priznao da je osnovao Vagner, rusku plaćeničku jedinicu koja je raspoređena širom svijeta, uključujući i Ukrajinu.

U objavi na ruskoj društvenoj mreži VК, Prigožin je tvrdio da je osnovao grupu 2014. u prvim danima rata u istočnoj Ukrajini.

"I sam sam očistio staro oružje, pogledao pancire. Od tog trenutka rođena je grupa patriota", napisao je.

Prigožin je bivši osuđenik, ugostiteljski radnik otud i nadimak "Putinov kuvar" i potiče iz Putinovog rodnog Sankt Petersburga. Pokazao se da je spreman da obavlja "prljavi poslove" za Кremlj, finansirajući kreativne i često podle šeme za unapređenje geopolitičkih ciljeva, dok je javno omogućavao ruskim zvaničnicima da negiraju bilo kakvo saznanje o njegovim aktivnostima.