Svijet

ERDOGAN JE KLJUČNI ČOVJEK! BLIZAK SA PUTINOM, MOŽE DA OKONČA RAT? "Niko nema tako jake veze kao on"

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Redžep Tajip Erdogan se još jednom pokazao kao uticajan faktor u pregovorima Ukrajine i Rusije.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Evropski dopisnik Fajnenšel tajmsa Henri Foj prokomentarisao je da se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan još jednom pokazao kao glavni pregovarač u ukrajinskom ratu nakon što je objavio da je Rusija pristala da nastavi saradnju na ugovoru o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. On je podsjetio da je Erdogan juče razgovarao sa Putinom."Možete ga voljeti ili mrzjeti, ali trenutno nema nikog drugog sa vezama koje ima. Sve je vjerovatnije da će se za njegovim stolom doći do bilo kakvog riješenja za okončanje rata u Ukrajini", prokomentarisao je na Tviteru.

Erdogan: Nastavlja se izvoz žita kroz ukrajinski koridor

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će se izvoz žitarica kroz ukrajinski koridor nastaviti u srijedu oko podneva. Obraćajući se poslanicima vladajuće stranke u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da je ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio turskog ministra da će se sporazum nastaviti.

"Od Ukrajine smo uspjeli da dobijemo pismene garancije da neće koristiti humanitarne koridore i ukrajinske luke, namijenjene izvozu poljoprivrednih proizvoda, za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije. Čini se da su garancije dovoljne i nastavljamo sa sprovođenjem sporazuma", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Tass.

Rusija i Ukrajina su u julu dogovorile sporazum o izvozu žitarica uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija kako bi ublažili svjetsku krizu gladi koju je dijelom izazvala invazija Moskve na Ukrajinu, velikog proizvođača žita, i raniju blokadu njenih luka. Ugovor ističe 19. novembra.