Svijet

TELEFONSKI POZIV KOJI JE PROMIJENIO ODNOS BAJDENA I ZELENSKOG! "Pukao mu je film!"

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Američki predsjednik je obavijestio svog ukrajinskog kolegu o paketu od milijardu dolara kada je Zelenski zatražio još, prenio je NBC.

Izvor: RTS/Printscreen/Profimedia

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru ove godine predsjednik Džo Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovaraju telefonom kad god SAD najave novi paket vojne pomoći Kijevu. Ali telefonski razgovor između dvojice lidera u junu odigrao se drugačije od prethodnih, prema informacijama četiri izvora upoznata sa pozivom, prenosi "NBC News".

Bajden je jedva stigao da završi da kaže Zelenskom da je upravo dao zeleno svjetlo za još milijardu dolara američke vojne pomoći Ukrajini, kada je Zelenski počeo da navodi svu dodatnu pomoć koja mu je potrebna, a koju nije dobio. Bajden je zbog toga izgubio živce, rekli su upućeni u poziv. "Američki narod je bio prilično velikodušan, a njegova administracija i američka vojska su naporno radili da pomognu Ukrajini", rekao je on navodno podižući glas i dodao da bi Zelenski mogao da pokaže malo više zahvalnosti.

Zvaničnici administracije rekli su da su se odnosi Bajdena i Zelenskog samo poboljšali od telefonskog razgovora u junu, nakon čega je Zelenski dao izjavu u kojoj je pohvalio SAD na velikodušnoj pomoći. Bajden se sada suočava sa otporom nekih republikanaca i demokrata koji nisu bili prisutni kada je Kongres odobrio prethodna sredstva Ukrajini. Bela kuća je raspravljala o tome da od Kongresa traži milijarde dolara tokom zakonodavne sjednice posle posrednih izbora.

Izvor upoznat sa razgovorom rekao je da je Bajden bio direktan sa Zelenskim u vezi sa rješavanjem problema u odgovarajućim vojnim kanalima, ali da razgovor nije eskalirao. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost odbio je da komentariše priču, a portparol Zelenskog nije odgovorio na zahtjev za komentar, piše "NBC".

Prije telefonskog poziva od 15. juna, predsjednikova frustracija zbog Zelenskog se nagomilavala nedjeljama, rekle su tri osobe upoznate sa pozivom. Bajden i neki od njegovih glavnih saradnika smatrali su da administracija radi onoliko brzo koliko može, ali da je Zelenski nastavio da se javno fokusira samo na ono što nije urađeno.

Nakon "packe" koje je Zelenski dobio u njihovom telefonskom razgovoru u junu, njegov tim je odlučio da pokuša da smiri tenzije, zaključivši da nije produktivno imati konfrontacije sa američkim predsjednikom, prema dva izvora upoznata sa stavom ukrajinske vlade, pomoćnicima u Kongresu i dva evropska zvaničnika. Zelenski je tog dana javno odgovorio zahvalivši Bajdenu na obećanoj pomoći: "Danas sam imao važan razgovor sa američkim predsjednikom Bajdenom", rekao je on u video obraćaju. "Zahvalan sam na ovoj podršci. To je posebno važno za našu odbranu u Donbasu."