Svijet

PRIJE 3 GODINE BIO U ZATVORU, SADA ĆE VODITI ZEMLJU OD 214 MILIONA LJUDI: Zovu ga i najpopularniji predsjednik PLANETE

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Luis Injasio Lula da Silva opet je izabran za predsjednika Brazila.

Izvor: YouTube/Lula

Bivši brazilski predsjednik Luis Injasio Lula da Silva ponovo je izabran na mjesto čelnika države u napetim izborima. Da Silva je prije tri godine "čamio" u zatvoru, a sada će opet biti predsjednik Brazila.

Luis Injasio Lula da Silva bio je na čelu zemlje od 2003. do 2010. godine, međutim osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog korupcije. Tada se činilo da mu je politička karijera gotova, ali izbori održani u nedelju pokazali su da nije tako.

Pušten je ranije iz zatvora, jer je odlučeno da je sudija koji je vodio proces bio pristrasan. Tako je dobio priliku za jedan od najneočekivanijih političkih povrataka u skorijoj istoriji.

"Najpopularniji predsjednik na planeti", kako ga je svojevremeno nazvao Barak Obama, suočio se na izborima sa Žairom Bolsonarom, a prema prvim procjenama Luli su predviđali 45 odsto glasova, a dosadašnjem predsjedniku 35. Pobijedio je Bolsonara u drugom krugu sa 50,83 odsto glasova. Vrhovni izborni sud u Brazilu saopštio je da je obrađeno malo manje od 99 odsto glasova. U Brazilu, prema poslednjim zvaničnim podacima 2021. godine, živi oko 214 miliona ljudi.