Svijet

"KOLIKO ĆEMO DA TRPIMO VAŠE GLUPOSTI?" Svađa u Savjetu bezbjednosti UN, svi napali Rusiju, odmah uslijedio OŠTAR odgovor

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Rusija je prethodno najmanje dva puta pokrenula pitanje ukrajinskog programa biološkog naoružanja u Savjetu bezbjednosti

Izvor: Youtube/United Nations

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kritikovali su u četvrtak Rusiju na Savjetu bezbjednosti UN zbog "gubljenja vremena" širenjem zavjere i ponavljanjem optužbi da SAD imaju "vojno-biološke programe" u Ukrajini. "Koliko još moramo da trpimo ove gluposti?", upitala je britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Rusija je prethodno najmanje dva puta pokrenula pitanje ukrajinskog programa biološkog naoružanja u Savjetu bezbjednosti, a SAD i Ukrajina su rekle da nemaju takve programe. Rusija se sada zalaže za formalnu istragu, sastavljajući rezoluciju Savjeta bezbjednosti za osnivanje komisije sastavljene od svih 15 članova savjeta koja će istražiti njene tvrdnje. Prema Konvenciji o biološkom oružju, koja je stupila na snagu 1975. godine, takav potez je moguć, ali nikada nije sproveden, piše Rojters.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su optužbe Rusije "čiste izmišljotine napravljene bez trunke dokaza", da je sastanak "kolosalno gubljenje vremena", pokušaj da se skrene pažnja sa zločina ruskih snaga u Ukrajini i očajnička taktika da se opravda neopravdani rat.

Da oni nisu upoznati sa bilo kakvim programima biološkog oružja u Ukrajini, takođe je stav zvaničnika UN za razoružanje. "Da li zaista mislite da smo toliko naivni? Da li zaista mislite da mislimo da će Pentagon obavijestiti visokog predstavnika Kancelarije za pitanja razoružanja pri UN o njihovim tajnim biološkim programima u Ukrajini?", upitao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Za sada nije poznato kada će Rusija staviti na glasanje nacrt rezolucije za koji je potrebno devet glasova "za" i nijedan veto Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske ili Britanije. Zapadne diplomate su ocijenile da će potez Rusije vjerovatno propasti.