Svijet

STRAVIČNE NUKLEARNE BOMBE STIŽU U EVROPU! Isplivale tajne zatvorenog sastanka u Briselu - spomenuta i Ukrajina!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Sjedinjene Američke Države navodno namjeravaju da ubrzaju proces slanja nadograđenih B61-12 nenavođenih nuklearnih bombi u NATO baze u Evropi, saznaje portal "Politiko".

Izvor: Youtube/ US GEGE

Prema saznanjima portala "Politico", Sjedinjene Američke Države namjeravaju da ubrzaju proces slanja nadograđenih B61-12 nenavođenih nukleanih bombi u NATO baze u Evropi. Taj portal pozvao se na izjave neimenovanog američkog diplomate i još dvojice zvaničnika upoznatih sa ovim slučajem, a koji su zahtjevali anonimnost.

Prema njihovim izvještajima, prvobitan plan je bio da se te bombe pošalju u NATO baze u proljeće, ali je sada taj rok pomjeren unapred, za ovaj decembar. Navodno su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država o svemu tome obavjestili NATO članice tokom nedavnog sastanka u Briselu, koji se odvijao iza zatvorenih vrata. U odgovoru "Politiku", Pentagon je odbio da komentariše nuklearni arsenal Sjedinjenih Američkih Država i kratko je saopšteno da je “plan da se stare B61 bombe zamijene novijom verzijom B61-12 is dio ranije isplaniranih i zakazanih napora da se taj arsenal modernizuje”.

To ni na koji način nije povezano sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini“, naveo je u pisanom odgovoru portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder.

Kako navodi "Raša tudej", bombe B61 spadaju u grupu nuklearnih bombi razvijanih 1960-tih godina, dok naprednija verzila ima moderniji rep koji im omogućava bolju preciznost. To oružje namijenjeno je za brojne zapadne vojne letejlice, uključujući i bombardere B-2 i B-21, ali mogu da ih nose i F-15, F-16, F-35, kao i borbeni Tornado avioni.