Svijet

PREOKRET - PUTIN NIJE NIŠTA REKAO ZELENSKOM? Afrička država izigrava kurira između Moskve i Kijeva, Kremlj otkrio ISTINU

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije tražio od predsjednika Gvineje Bisao Umara Sisoka Embala da prenese bilo kakvu poruku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom prema tvrdnjama Kremlja.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Gvineje Bisao Umar Sisok Embala je gost predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi od utorka. U nizu sastanaka koji su održali, jedna stvar je bila posebno interesantna. Prema riječima predsjednika Embale, on je u utorak zamoljen od strane predsjednika Rusije Vladimira Putina da prenese "specijalnu poruku" predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom. Tema poruka je navodno bila poziv na mirovne pregovore.

Dragi moj brate, juče sam bio u Rusiji sa predsjednikom Vladimirom Putinom, koji me je zamolio da vam dam poruku, da razgovaram sa vama, s obzirom da je direktan dijalog veoma važan za naše buduće zajedničke akcije“, rekao je Embalo.

Sada se oglasio Kremlj i demantovao je navode predsjednika Gvineje Bisao. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se oglasio i objasnio o čemu se radi, piše "Russia Today".

"Naš kolega iz afričke države je rekao da će imati kontakt sa predsjednikom Zelenskim i da će prenjeti Putinov stav ukrajincima. Nije bilo nikakve posebne poruke", izjavio je Peskov.

Predsjednik Gvineje Bisao se već u srijedu sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim prilikom posjete Kijevu i pomenuo je na konferenciji za medije ono o čemu je govorio sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom posjete Moskvi. Zelenski je to okarakterisao kao "signal sa ruske strane", ali je taj predlog odbacio jer smatra da je to retorika koja je usmjerenja na "države koje još uvijek nisu prekinule političke veze sa Moskvom".

"Da bi došlo do dijaloga, jedna nacija mora da poštuje drugu, da poštuje njen teritorijalni integritet, suverenitet i njene granice", dodao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.