Svijet

OTKRIVENO KO ĆE NASLIJEDITI PUTINA! BIO JE PREMIJER, MAJSTOR JE LAŽNIH REFERENDUMA

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Kiril Budanov, šef ukrajinskih obaveštajaca tvrdi da Sergej Kirijenko može da postane Putinov nasljednik.

Izvor: Profimedia

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov dao je intervju za Ukrajinsku pravdu rekavši, između ostalog, da arhitekta aneksije ukrajinskih teritorija, 60-godišnji Sergej Kirijenko, ima ambicije da postane Putinov nasljednik. Prema Budanovu, ostali pretendenti, kao što je zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev, nemaju šanse. Pišući o Kirijenku, britanski Telegraf ističe da mu Putin neizmjerno vjeruje i da mu je beskrajno odan. Nazivaju ga i "majstorom lažnih referenduma“.

Kirijenko je bio najmlađi ruski premijer. Na ovu funkciju postavio ga je Boris Jeljcin 1998. godine, kada je imao 35 godina. Bilo je to prilično iznenađenje, pa su ga ruski mediji prozvali premijerom "Kinder iznenađenja”.

Telegraf piše da je Kirijenko tehnokrata i sljedbenik filozofa - osnivača Moskovskog metodološkog kruga, koji vjeruje da se ljudi i društvo mogu programirati. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kirijenko figurira kao Putinov neformalni izaslanik za okupirane regione. S druge strane, mnogi vjeruju da njegova moć zavisi isključivo od Putina i da on nema svoju bazu podrške, pa će, ako Putin padne, pasti sa njim.