Svijet

ŠOJGU UPOZORIO - RAT JE U NEKONTROLISANOJ ESKALACIJI! Rusi strahuju, ponavljaju samo jedno - Ukrajina sprema HAOS!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Šojgu upozorio da je sada rat nemoguće kontrolisati.

Izvor: Screenshot/Youtube/Ruptly

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je pripremilo svoje snage za delovanje u uslovima radioaktivne kontaminacije Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je zapadnim kolegama da rat u Ukrajini ide ka "nekontrolisanoj eskalaciji“, prenosi Gardijan.

Dok ruske trupe postavljaju novu odbranu za ukrajinsku ofanzivu u Lugansku na istoku zemlje, izgleda da Moskva priprema teren za još jednu eskalaciju. Stalno ponavljaju da se Ukrajina možda sprema da upotrebi "prljavu bombu“ – konvencionalni eksploziv pomešan sa radioaktivnim materijalom.

Igor Kirilov, načelnik jedinice za radioaktivno oružje oružanih snaga, rekao je da su trupe mobilisane za rad u radioaktivno kontaminiranoj sredini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je pretnja stvarna.

Šojgu je u telefonskim razgovorima sa britanskim, francuskim i turskim kolegama govorio o "situaciji koja se ubrzano pogoršava“, a telefonom je razgovarao i sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, drugi put u tri dana. Ne pružajući nikakve dokaze, Šojgu je rekao da bi Ukrajina mogla da eskalira upotrebom "prljave bombe“, konvencionalnog eksploziva pomešanog sa radioaktivnim materijalom.

Tagovi