Svijet

SIN RUSKOG TAJKUNA POBIJESNIO - "PONIŠTITE ODLUKU!" Tražio da mu ukinu sankcije

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Sin Mihaila Fridmana Aleksandar Oželski optužio je Kijev da ga je sankcionisao uprkos njegovom stavu o ratu.

Izvor: Youtube/ Alexander Ozhelskiy

Aleksandar Oželski, sin ruskog tajkuna Mihaila Fridmana, pozvao je Ukrajinu da ukine "nepravedne" sankcije protiv njega. U video obraćanju na Jutjubu, snimljenom na engleskom, 22-godišnjak je optužio "je*ene birokrate" da ignorišu njegov prokijevski stav. "Ne mogu da vjerujem da moj stav o ratu nije ni uzet u obzir. I ne mogu da vjerujem da je jedini razlog za ove sankcije moj odnos prema drugoj osobi", rekao je Oželski.

On je istakao da je "zaprepašćen i uvrijeđen" odlukom ukrajinskih vlasti od 20. oktobra da ga uvrste na listu od 256 sankcionisanih ruskih biznismena i njihovih rođaka. Oželski je objasnio da se protivi ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini "od prvog dana", napustio je Rusiju odmah nakon njenog pokretanja 24. februara i da ne planira da se vrati.

"Otišao sam, ostavio sam prijatelje, napustio sam posao jer više cijenim svoju slobodu", objasnio je biznismen, otkrivajući da sada živi u Dubaiju i živi u Airbnb stanu, a ne u "je*enoj vili". Oželski je rekao da je u prošlosti učestvovao u "proukrajinskim protestima" u Londonu i nekim demonstracijama u Rusiji i da ne razumije zašto "gomila je*enih birokrata" ignoriše te činjenice.

"Mislim da ovu odluku treba poništiti", rekao je on. Fridmanov sin je istakao da sebe smatra Ukrajincem i da "ne može da vjeruje" da više ne može da posjećuje svoje rođake u zemlji. Oželski je jedini sin Fridmana rođenog u Lavovu. U maju se, zajedno sa svoje četiri sestre, našao na Forbsovoj listi najbogatijih naslednika ruskih milijardera, sa svojim udjelom u nasledstvu procenjenim na 2,6 milijardi dolara.

Rekakcija na sankcije
Izvor: Youtube/ Alexander Ozhelskiy

Fridman je, međutim, prije nekoliko godina jasno stavio do znanja da će skoro sve svoje bogatstvo ostaviti u dobrotvorne svrhe, a ne svojoj djeci.